O tânără din Estonia organizează ateliere de știință creativă la Timișoara. Concurs deschis pentru școlile din oraș
Copiii învață prin experimente este concluzia la care a ajuns o mămică din Estonia, care locuiește de aproape două decenii în Timișoara. Este om de știință și, în timpul pandemiei, pentru a-și sprijini copiii, a descoperit că poate da mai departe distracția cunoașterii științifice și altor micuți.
Articol de Radio Timișoara, 17 septembrie 2024, 09:14
Pentru Irma Baloi, știința este cea mai eficientă și distractivă punte spre a învăța, încă de la vârste fragede, cum funcționează lumea din jurul nostru.
Pandemia a obligat-o să devină pedagog pentru micuții săi. Treptat, a organizat ateliere cu părinții, iar, când pandemia s-a stins din școli, i-a venit ideea să pornească o serie de ateliere educațională.
“Pe parcursul anilor, am tot avut de-a face cu predarea online. Am creat un curs pentru părinți, ca să îi ajut în perioada asta dificilă. În timpul ședințelor online, pe care le-am avut cu părinții, am descoperit că, cel mai mult aș vrea să lucrez direct cu copiii și să aduc ideile acestea la viață într-un format mai vesel, mai plin de curiozitate. Când pandemia nu am mai fost așa de gravă, am mers în after-scool, am întrebat dacă sunt interesat și am găsit unde să fac ateliere”, spune Irma Baloi.
Este absolventă a Facultății de Chimie și Fizică dintr-un oraș din Estonia. Locuiește deja în România de peste 17 ani, iar noua sa pasiune pentru pedagogie se extinde în școli.
“Am absolvit Facultatea de Chimie și Fizică în Estonia, pe Tehnologia Mediului, Aceasta a fost pasiunea mea de când eram copil să aflu cât mai multe spre lume. Am făcut tot felul de experimente. Din păcate, nu am avut eu ocazia să merg la un curs de experimente. Mi-a venit ideea că aș putea eu să ofer copiilor de acum ceea ce mi-a lipsit când aveam eu 8 ani”, spune Irma Baloi.
Concurs deschis școlilor din Timișoara
Pentru că au început orele la școală, Irma a pornit și un concurs pentru cei interesați. Participarea este gratuită, iar școala câștigătoare va beneficia de nu mai puțin de opt ateliere experimentale.
“În două ateliere o să descoperim lumea chimiei. Lucrăm cu eprubete, facem galaxii cu reacții chimice. În celelalte două, o să intrăm mai multe pe partea fizică, o să construim un roboțel de desenat. Pe parcurs, o să învățăm și despre circuite electrice. Și mai avem încă un atelier unde cunoașterea naturii este combinată cu construirea unui caleidoscop. în viitor”, spune tânăra.
Irma Baloi își dorește ca atelierele din cadrul Clubului Mattika Explore să ofere cât mai multor copii șansa să vadă lumea prin ochii experimentelor practice și să le deschidă apetitul pentru știință.
Atelierele experimentale sunt finanțate de Municipiul Timișoara prin Centrul de proiecte.
Reporter: Ioana Sapianu