Statuia lui Adrian Bărar, primul monument din România dedicat unui artist rock
Statuia realizată în memoria muzicianului Adrian Bărar, fondatorul trupei Cargo, a fost inaugurată în parcul Alpinet, lângă fostul restaurant Flora, un loc despre care se spune că a fost punctul de întâlnire a rockerilor în anii comunismului.
Articol de Radio Timișoara, 17 septembrie 2024, 21:08 / actualizat: 18 septembrie 2024, 7:36
Inițiativa realizării unui monument în memoria lui Adrian Bărar a aparținut activistului civic Corneliu Vaida. Propunerea a fost făcută la scurt timp după decesul muzicianului în anul 2021.
Monumentul a fost realizat din bronz de artista Lidia Saskia Menczel, însă amplasarea lui a fost întârziată câțiva ani din cauza birocrației necesare pentru obținerea avizului de la Ministerul Culturii.
Proiect lansat în urmă cu trei ani
Primăria Timișoara și-a asumat finanțarea acestui proiect printr-o hotărâre de Consiliul Local. Dosarul înaintat de municipalitate a fost respins de trei ori de Comisia de monumente din cadrul Ministerului Culturii din cauza unor erori administrative repetate.
Toți cei care au participat la inaugurarea monumentului din Parcul Alpinet au fost de acord că fără Corneliu Vaida nu ar fi existat acest moment.
“A fost o luptă lungă de trei ani și ceva și mă bucur că am ajuns să o văd finalizată și să existe. Cred că asta este primul monument dedicat unui artist rock din România și mă bucur că e în Timișoara. Mă bucur că e pentru Adi. Va fi, după părerea mea, un loc de pelerinaj pentru toți rockerii care vor vizita orașul. Eu zic să ne bucurăm de clipa asta și de faptul că avem ocazia să asistăm toți la ceremonia asta. Adi Bărar, în primul rând, a fost un prieten drag al meu, prieten foarte apropiat, prieten de familie și asta m-a determinat să fac ceva ca să i se cinstească memoria”, spune Corneliu Vaida.
Monumentul unei legende
Monumentul a fost realizat din bronz de artista timișoreană Lidia Saskia Menczel, care nu a dorit să facă o statuie obișnuită și una care să-l reprezinte pe Adi Bărar.
„Conceptul a trecut prin foarte multe transformări. Am existat o colaborare strânsă cu familia și cu comanditarii. Până la urmă, ne-am inspirat dintr-o variantă mai clasică, nu chiar prima pe care mi-am dorit-o eu, iar elementul meu personal este partea de descompunere, lumea cealaltă. De aceea se numește <Mare trecere>, pentru că un moment prin care toți o să trecem, dar nu ne prea gândim la el și cred că e important să avem conștiința trecerii dincolo. Poate mai important decât lucrul acesta, pentru mine, este textul pe care l-a prins Adrian Igrișan într-un moment special și care mi-a dat voie să îl folosesc pe acest monument. Cred că în urma artistului rămâne nu numai opera, dar rămâne și omul, mai ales în ziua de astăzi”, spune Lidia Saskia Menczel.
La eveniment a participat și primarul Dominic Fritz, câțiva muzicieni, printre care Ilie Stepan și Adrian Igrișan, solistul de la Cargo. Au venit și numeroși motocicliști, prietenii lui Adrian Bărar.
A fost prezentă și familia, regretatul lui chitarist. Adriana Delia Bărar, fiica lui Adi Bărar, a fost emoționată, dar fericită.
“Emoțiile sunt foarte mari. Nici n-aș fi crezut că o să am emoții chiar atât de mari la dezvelirea statuii. Eu o văzusem cât era din lut la doamna sculptor. Mi s-a părut absolut genială și de fiecare dată când când mă uit chiar și la o poză cu statuia ma trec fiori gândindu-mă că cumva a rămas totuși ca o legendă, sub forma unei statui și trebuie să ne bucurăm cumva de tot ce a lăsat în urmă. Am fi vrut să nu fie o statuie ca o copie, ci mai degrabă reinterpretată puțin, pentru a-i sublinia creativitatea, și a lui și a dânsei, dar și partea spirituală”, spune Adriana Delia Bărar.
Adrian Bărar a fondat trupa timișoreană Cargo în 1985, formație care a devenit una dintre cele mai longevive și apreciate trupe rock din România.
Chitaristul și liderul trupei a murit pe 8 martie 2021, după ce a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2, având însă și alte afecțiuni preexistente.