Juridic | Contestarea deciziei de pensionare
”Consider că în decizia de recalculare a pensiei pe care am primit-o recent s-a făcut o eroare. Considerați că este necesar să mă adresez instanței în termen de 45 de zile de la primirea deciziei de recalculare dacă până atunci nu primesc niciun răspuns la cererea mea de reviziure depusa la Casa de pensii?”
Articol de Dana Florea, 18 septembrie 2024, 12:57
Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice.
Astăzi voi răspunde unui ascultător din Timișoara care ne-a transmis un mesaj mai complex, pe care îl voi rezuma în cele ce urmează: „ Sunt pensionat anticipat de la vârstă de 60 ani, după 35 ani și 2 luni de muncă, având și un stagiu anticipat de 5 ani și 9 luni aferent facultății și armatei, care îmi vă fi luat în considerare la recalcularea pensiei la împlinirea vârstei de 65 ani. Consider că în decizia de recalculare a pensiei pe care am primit-o recent s-a făcut o eroare la calculul stagiului contributiv pentru acordarea punctelor de stabilitate, întrucât din totalul de 35 de ani și 2 luni de muncă efectivă mi s-au scăzut 5 ani și 9 luni de stagiu asimilat, rezultând doar 29 de ani și 5 luni de stagiu contributiv. Am depus la Casa de pensii o cerere de revizuire la care aștept răspuns. Întrebarea mea este următoarea: Considerați că este necesar să mă adresez instanței în termen de 45 de zile de la primirea deciziei de recalculare dacă până atunci nu primesc niciun răspuns la cererea mea de reviziure depusa la Casa de pensii?”
Răspunsul nostru este cu siguranță DA – în cazul în care ascultătorul nostru apreciază că decizia de recalculare a pensiei conține elemente care nu corespund realității, acesta trebuie să formuleze contestație, în termenul de 45 de zile de la comunicarea deciziei, în caz contrar decizia rămânând definitivă.
Altfel spus, orice decizie necontestată se consolidează cu privire la elementele cuprinse în conținutul sau, astfel încât modificarea ulterioara a acesteia vă fi mult mai dificil de obținut.
În acest sens, dispozițiile art.127-132 din noua Lege a pensiilor nr.360/2023 sunt pe deplin edificatoare cu privire la procedura de urmat, astfel:
– Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanţa judecătorească competentă.
– Deciziile necontestate în termenul de 45 zile rămân definitive.
– instanțele competente să judece aceste contestații sunt tribunalele în a căror raza teritoriala își are domiciliul persoana care formulează contestația
– împotrivă hotărârilor tribunalelor se poate face numai apel la curtea de apel competenta
– Hotărârile curţilor de apel, precum şi hotărârile tribunalelor neatacate cu apel în termen sunt definitive.
– Cererile formulate în faţa oricăror organe sau a instanţelor judecătoreşti, precum şi toate actele procedurale în legătură cu litigiile, având că obiect drepturi sau obligaţii de asigurări sociale, sunt scutite de taxă de timbru.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A. Vă mulțumesc,
Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.
(Foto: pixabay.com)