Timișoara poate deveni prin oraș din țară care produce energie termică printr-o tehnologie nouă
Timișoara ar putea fi primul oraș din România în care se produce căldură în sistem centralizat, cu ajutorul unei resurse obținute de la o adâncime de șapte kilometri.
Articol de Radio Timișoara, 25 septembrie 2024, 08:44
Tehnologia revoluționară este propusă de OMV Petrom, iar Consiliul Local Timișoara a aprobat memorandumul pentru implementarea proiectului “Geotermal”.
Documentul le permite celor de la OMV Petrom să înceapă studiile pentru a vedea dacă poate fi realizată investiția.
Oficialii companiei au dat asigurări că tehnologia, realizată în Canada și aflată în curs de execuție în Germania, este prietenoasă cu mediul. Mai exact, nu se consumă nimic din resursele subterane ale țării, ci ține de foraj la mare adâncime.
“Practic preia căldura din rocile de sub noi, cu apă din sursă proprie, pe care o injectăm într-un sistem cu buclă închisă. Pentru a putea convinge investitorii noștri, evident, trebuie să le demonstrăm că există un potențial cumpărător cu adevărat interesat pentru așa ceva”, spune reprezentantul OMV.
Dan Lobodan, inginer în cadrul OMV Petrom a explicat că Timișoara a fost aleasă pentru acest proiect pilot pentru că oferă condiții foarte bune din punct de vedere geologic.
„O socoteală simplă spune că, dacă ajungem undeva la 5.000 m avem 150-160°. Temperatura asta sau căldura sau energia se adusă la suprafață poate fi folosităfie ca energie termică fie, de ce nu, să fie transformată în energie electrică. Nu e o mare filosofie. Există instalații care fac treaba asta prin simpla dilatare a unui gaz care lovește o turbină”, spune Dan Lobodan.
Reprezentanții OMV Petrom și ai Primăriei Timișoara au explicat că memorandumul aprobat în Consiliul Local nu obligă municipalitatea cu nimic.
Investiția estimată la 100 de milioane de euro ar urma să fie realizată din banii companiei, iar municipalitatea ar putea fi unul dintre clienții care cumpără energie produsă prin noua tehnologie.