Risc de avalanşă în masivele Retezat, Parâng şi Vâlcan
Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia asupra avalanşelor ce s-ar putea produce în masivele Retezat, Parâng şi Vâlcan. Turiștii sunt sfătuiți să întrebe la refugiile Salvamont despre starea traseelor montane în cazul în care doresc să efectueze drumeţii în această perioadă a anului.
Articol de Radio Timișoara, 10 ianuarie 2015, 13:40 / actualizat: 10 ianuarie 2015, 16:43
În general, este posibil să se producă avalanşe în zonele cu înclinaţii ale pantelor mai mari de 25 de grade şi neîmpădurite, cum sunt golurile alpine, în condiţiile în care în ultima perioadă la munte a nins foarte mult.
Riscul de avalanşă este prezent în Retezat, Parâng şi zona Straja, partea dinspre judeţul Gorj, acolo unde au mai fost semnalate astfel de fenomene. În Parâng este posibil să se producă avalanşe pe partea vestică de pe Vârful Cârja şi pe Vârful Parângul Mare. În Retezat sunt posibile avalanşe în golurile alpine de sub Vârful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Vârful Retezat pe traseul marcat cu bandă roşie. De asemenea, există risc de avalanşă pe Valea Berbecilor, sub Vârful Peleaga, a precizat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Pe de altă parte, în zona staţiunilor montane Parâng, Straja sau Râuşor riscul de avalanşă este exclus în zona schiabilă.
Amatorii de drumeții trebuie să aibă la ei colţari, piolet, schiuri de tură şi coardă cu care să se lege atunci când traversează pantele înclinate, unde zăpada poate să o ia oricând la vale.