Istoric: cele mai sângeroase atentate din Franţa, din ultimii 40 de ani
Atentatul de miercuri, împotriva sediului publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo din Paris este cel mai sângeros din Franţa din ultimele decenii. Agenţia Frace Presse a prezentat atacurile teroriste cele mai sângeroase, comise în această ţară în ultimii peste 40 de ani.
Articol de Carla Chiu, 11 ianuarie 2015, 09:00
– martie 2012: La 11 şi 15 martie, Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani, a împuşcat mortal trei militari, în plină stradă, la Toulouse şi Montauban, iar apoi, la 19 martie, trei copii şi un profesor într-un colegiu evreiesc din Toulouse, înainte de a fi ucis la 22 martie de poliţie în apartamentul său asediat de forţele de ordine cu o zi înainte.
– 3 decembrie 1996: Un atentat cu explozibili într-o ramă de metrou din staţia Port Royal, din sudul Parisului, a făcut patru morţi şi 91 de răniţi. Această acţiune teroristă cu butelii de gaz prezintă similitudini cu valul de atentate din 1995.
– 25 iulie 1995: O bombă a explodat într-un tren al Reţelei Expres Regionale (RER) în staţia ‘Saint-Michel’, în centrul Parisului, provocând moartea a opt persoane şi rănirea altor 119. Acest atac, atribuit extremiştilor islamici algerieni, a fost cel mai sângeros dintr-o serie de nouă acţiuni teroriste care va face în total opt morţi şi peste 200 de răniţi în cursul verii. În 2002, doi bărbaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru trei dintre aceste atacuri.
– 17 septembrie 1986: Un atentat cu bombă în faţa magazinului Tati din Paris a făcut şapte morţi şi 55 de răniţi. El se înscrie printre cele 15 atacuri (dintre care trei ratate) comise de reţeaua teroristă pro-iraniană a lui Fouad Ali Saleh în 1985 şi 1986, care au făcut în total 13 morţi şi 303 răniţi.
– 31 decembrie 1983: Doi morţi şi 34 de răniţi în gara Saint-Charles din Marsilia (sud), în explozia unei bombe amplasate în apropiere de fişetele pentru bagaje. Cu câteva minute mai înainte, o altă explozie a făcut trei morţi şi trei răniţi la bordul TGV Paris-Marsilia, la Tain-Hermitage (sud). Ambele atacuri au fost revendicate de ‘Organizaţia de luptă armată arabă’.
– 15 iulie 1983: Explozia unei bombe în apropiere de ghişeele de check-in ale companiei Turkish Airlines pe aeroportul din Orly s-a soldat cu moartea a opt persoane şi rănirea altor 54. În martie 1985, trei armeni au fost condamnaţi pentru acest atac – unul la închisoare pe viaţă, iar ceilalţi doi la 15 ani şi respectiv 10 ani de închisoare.
– 9 august 1982: Un comando de cinci persoane înarmate a deschis focul şi a aruncat grenade în interiorul restaurantului ‘Goldenberg’, în cartierul evreiesc din Paris. Bilanţul: şase morţi şi 22 răniţi. Atacul, mult timp atribuit grupului palestinian Abu Nidal, nu a fost încă elucidat.
– 29 martie 1982: Atacul împotriva trenului Toulouse-Paris, ‘Capitole’, la bordul căruia ar fi trebuit să se afle primarul de atunci al Parisului, Jacques Chirac, a făcut cinci morţi şi 77 de răniţi. Se parte că ar fi fost vorba despre primele represalii ale teroristului Illich Ramirez Sanchez, alias Carlos, după arestarea a doi membri ai reţelei sale, elveţianul Bruno Breguet şi viitoarea sa soţie Magdalena Kopp.
– 3 octombrie 1980: O bombă ascunsă într-o geantă pe o motocicletă a explodat în faţa unei unei sinagogi pe strada Copernic din Paris, înainte de ora rugăciunii, provocând moartea a patru persoane şi rănirea altor douăzeci.
– 20 mai 1978: Militanţi palestinieni au deschis focul, pe aeroportul parizian Orly, asupra unui grup de pasageri în momentul îmbarcării acestora pentru Tel Aviv. Bilanţul: opt morţi (trei membri ai comandoului, doi membri ai serviciilor de securitate şi trei pasageri). Trei pasageri au fost răniţi.
Totodată, la 19 septembrie 1989, un DC-10 francez al companiei UTA care făcea legătura între Brazzaville şi Paris a explodat în zbor deasupra Nigerului. Atacul s+a soldat cu 170 de victime, între care 54 de francezi. Justiţia franceză a condamnat în contumacie, în 1999, şase presupuşi membri ai serviciilor secrete libiene la închisoare pe viaţă.
Sursa foto: cotidianul.ro