FOTO / Marșul solidarității: Paris, capitala mondială a luptei împotriva terorismului
UPDATE 20:00
Articol de Radio Timișoara, 11 ianuarie 2015, 15:55 / actualizat: 11 ianuarie 2015, 21:06
Marşul împotriva terorismului şi de solidaritate cu victimele atentatelor din Paris reuneşte între 1,3 şi 1,5 milioane de oameni pe străzile capitalei franceze, potrivit unui mesaj publicat duminică pe contul său de Twitter de unul dintre organizatori, transmite AFP.
‘Sunt Charlie, evreu, poliţist’, ‘Libertate, egalitate, desenaţi, scrieţi’, ‘Sunt musulman, dar nu sunt terorist’ – au scandat participanţii la mitingul din Paris. La acest marş au participat peste 50 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume. A fost cel mai mare marş din capitala Franţei de după eliberarea Parisului.
Familiile victimelor atentatului împotriva publicaţiei satirice Charlie Hebdo, soldat miercuri cu 12 morţi, precum şi apropiaţi şi supravieţuitori au sosit duminică la ‘marşul republican’ împotriva terorismului. Sosiţi cu autocarele, aceşti oameni, care purtau bandane albe pe cap, pe care este scris ‘Charlie’, s-au aflat în fruntea cortegiului.
Ministerul de Interne a apreciat că marşul este de o amploare ‘fără precedent’ şi a adăugat că este imposibil de oferit un bilanţ oficial al participării din Paris. ‘Manifestanţii sunt dispersaţi pe un perimetru mai mare decât itinerariile prevăzute iniţial’, a menţionat ministerul.
Totodată, în oraşele din întreaga Franţă au defilat peste un milion de oameni, între care între 150.000 şi 200.000 la Lyon (centru-est), 115.000 la Rennes (vest), cel puţin 100.000 la Bordeaux (sud-vest), iar, în sud, 60.000 la Marsilia şi 40.000 la Perpignan. Peste tot, la marşuri au participat mult mai mulţi oameni decât prevăzuseră iniţial autorităţile franceze, notează AFP, care aminteşte că Franţa are o populaţie de 66 de milioane de locuitori.
Însă marşuri de solidaritate au avut loc în întreaga lume. La Madrid s-a cântat La Marseillaise, la Londra s-a defilat cu drapele franceze, la Bruxelles oamenii au mărşăluit împotriva urii. Mii de oameni din Europa şi din întreaga lume şi-au manifestat duminică solidaritatea cu Franţa îndoliată, scrie France Presse.
La Bruxelles, circa 20.000 de oameni au mărşăluit sub sloganul ‘Împreună împotriva urii’. În fruntea cortegiului se aflau personalităţi politice, din mass media şi din mediul de afaceri. Desenatorul vedetă Philippe Geluck (Le Chat) a fost şi el prezent, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor musulmane şi evreieşti.
La Berlin, între 8.000 şi 9.000 de oameni s-au strâns în faţa ambasadei Franţei, unde de miercuri sunt depuse constant lumânări şi flori. Unii purtau pancarte pe care scria ‘Berlin ist Charlie’ (Berlin este Charlie), ‘Libertatea de opinie nu este negociabilă’, ‘Învingeţi teroarea’ şi chiar o caricatură cu Mahomed. Poliţia germană a anunţat că, în total, la Berlin au defilat circa 18.000 de oameni.
Însă lovitura de începere a marşurilor a fost dată la Madrid, unde câteva sute de oameni s-au strâns la Puerta del Sol pentru câteva minute de reculegere, iar apoi au intonat imnul Franţei şi au desfăşurat un drapel francez. Un alt marş era prevăzut la gara Atocha, teatrul celor mai sângeroase atentate islamiste comise în Europa, la 11 martie 2004, soldate cu 191 de morţi.
La Stockholm, circa 3.000 de oameni au înfruntat ninsoarea şi temperaturile sub zero grade Celsius – la fel şi câteva sute de oameni la Oslo – au defilat cu creioane şi au aprins lumânări, într-un marş al tăcerii.
La Viena, au defilat 12.000 de oameni. În Grecia, 500 de persoane au mărşăluit la Atena, în Piaţa Syntagma, vizavi de Parlament, şi 1.000 de oameni au defilat la Salonic, cu pancarte în greacă şi-n franceză: ‘Eimai Charlie’ şi ‘Je suis Charlie’.
La Londra, peste 1.000 de oameni s-au strâns în Trafalgar Square, ridicând creioane în direcţia cerului şi purtând pancarte cu mesajul ‘Je suis Charlie’. Alţi manifestanţi au scris ‘Sunt evreu’, ‘Libertate, egalitate, ‘caricaturitate”, ‘Sunt musulman britanic’ sau ‘Vive la France’ (Trăiască Franţa). La marş a fost prezent şi vicepremierul britanic Nick Clegg.
În afara Europei, 500 de oameni au participat la o ceremonie de omagiere organizată de primăria din Ierusalim. Oamenii s-au strâns în faţa unui ecran pe care scria în limba franceză ‘Ierusalim este Charlie’.
În Africa, între 200 şi 300 de oameni au manifestat la Bujumbura, capitala Republicii Burundi, pentru ‘a refuza violenţa’, a declarat Alexandre Niyungeko, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Burundi, în numele instituţiilor de presă care au organizat mitingul. ‘Cei care i-au atacat pe colegii francezi ne-au atacat şi pe noi, au atacat întreaga lume’, a spus Niyungeko.
În America, sunt prevăzute marşuri ale tăcerii la Washington şi New York, precum şi în mai multe oraşe din Canada, ţară care în octombrie 2014 a fost ţinta a două atacuri comise de tineri islamişti radicalizaţi.
Foto: www.parismatch.com
UPDATE
Aproape 1,5 milioane de oameni participă duminică la Marşul solidarităţii de la Paris, au anunţat organizatorii, citaţi de AFP.
Totodată, France Presse informează că circa 20.000 de oameni s-au strâns duminică, sub sloganul ‘Împreună împotriva urii’, la un marş în centrul Bruxelles-ului, potrivit poliţiei.
Şi la Viena, un marş împotriva terorismului a adus împreună 12.000 de oameni.
Președintele Franței, Francois Hollande, a condus marșul solidarității la care au participat circa 50 de lideri din toată lumea.
Liderii străini, printre care cancelarul american Angela Merkel sau preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, care au defilat şi s-au ţinut de braţ alături de François Hollande, au fost aplaudaţi de zeci de mii de oameni de pe străzi, dar şi de persoane aflate la ferestre care urmăreau marşul.
Totodată, liderii internaţionali şi înalţi responsabili francezi au ţinut un minut de reculegere. Apoi, preşedintele Hollande a îmbrăţişat mai mulţi lideri străini.
Cei circa 50 de lideri internaţionali prezenţi duminică la Marşul solidarităţii din Paris, împotriva terorismului, şi-au încheiat participarea la eveniment, transmite EFE.
Preşedintele francez Francois Hollande i-a salutat pe şefii de stat şi de guvern prezenţi şi ulterior s-a îndreptat către oamenii din fruntea marşului, unde se aflau familiile victimelor atentatelor din Franţa, cu care a stat de vorbă.
Foto: AFP, parismatch.com
15:30
Parisul devine capitala mondială a luptei împotriva terorismului, duminică, printr-o reuniune internaţională şi un marş republican la participă peste un milion de persoane. Între aceștia se află zeci de lideri străini, care vin ia parte la Marșul solidarității împotriva terorismului, după atentatele comise de trei jihadişti şi soldate cu 17 morţi. Mii de oameni s-au adunat deja duminică la Paris, înaintea marşului împotriva terorismului, care începe la ora 16:00, ora României
Preşedintele francez, Francois Hollande, a primit duminică la Palatul Elysee numeroşi lideri străini, printre care şi preşedintele român Klaus Iohannis, înainte de a participa la marşul republican împotriva terorismului, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.
Printre liderii străini primiţi de Hollande la Elysee figurează preşedintele României, Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron şi cel israelian Benjamin Netanyahu.
De asemenea, la sediul preşedinţiei franceze a sosit şi fostul preşedinte Nicolas Sarkozy.
Mii de persoane s-au adunat deja duminică la Paris, cu trei ore înaintea marşului împotriva terorismului.
„Luaţi-vă pixurile” sau „Libertate, egalitate, desenaţi, scrieţi”, se putea citi pe pancarte, în cinstea celor 17 persoane ucise în trei atacuri jihadiste comise săptămâna aceasta în Franţa, dintre care 12 la redacţia revistei satirice Charlie Hebo miercuri, o poliţistă joi şi patru ostatici vineri.
Numeroşi manifestanţi fotografiau florile şi sloganurile, printre care deja celebrul „Je suis Charlie”, lângă statuia Republicii din centrul pieţei de unde va începe marşul republican, în prezenţa a zeci de echipe de televiziune din toată lumea.
11 ianuarie devine o zi istorică, printr-un eveniment care reunește lideri din întreaga lume, partide, sindicate, grupuri religioase evreieşti, creştine, musulmane, asociaţii, personalităţi.
Iniţial era un miting în memoria victimelor celor trei jihadişti, ucişi între timp de forţele de securitate: caricaturiştii de la revista satirică Charlie Hebdo masacraţi miercuri de fraţii Said şi Cherif Kouachi, apoi o tânără poliţistă ucisă joi şi patru persoane omorâte vineri într-un magazin evreiesc de Amedy Coulibaly. Mitingul s-a transformat progresiv într-un summit cu înaltă rezonanţă diplomatică.
Înaintea lui Hollande, un singur preşedinte francez a mai participat la o manifestaţie de stradă: Francois Mitterrand, în 1980, după profanarea cimitirului evreiesc din Carpentras, în sud-estul Franţei.
Marşul se desfășoară pe o distanţă de trei kilometri, între Piaţa Republicii şi cea a Naţiunii, din estul Parisului.
La marşul republican, familiile victimelor deschid cortegiul, urmate de Hollande şi oaspeţii străini, apoi de personalităţile politice franceze.
Toate partidele vor fi prezente, cu excepţia Frontului Naţional, a cărui preşedintă, Marine Le Pen, a denunţat excluderea formaţiunii sale de extremă-dreapta de la mitingul parizian şi a făcut apel la manifestaţii în provincie.
2.000 de poliţişti şi 1.350 de militari vor proteja obiectivele sensibile de la Paris şi din regiunea sa, precum sediile instituţiilor de presă, lăcaşuri de cult, şcoli confesionale, clădiri publice, reprezentanţe diplomatice.
Foto: telegraph.co.uk, bbc.com