Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Juridic | Predarea permisului de conducere după respingerea plângerii contravenționale

”Există vreo posibilitate de amânare a predării permisului în cele 30 zile de la afișarea pe portal? Sau dacă se face cerere de reexaminarea dosarului mai pot avea dreptul de a conduce până la finalizarea procesului?”

Juridic | Predarea permisului de conducere după respingerea plângerii contravenționale

Articol de Dana Florea, 9 octombrie 2024, 15:16

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. mulțumesc pentru mesajele transmise și asigur vom răspunde fiecăruia dintre acestea.

Astăzi avem o întrebare primită prin e-mail din partea unui ascultător care ne-a transmis următoarele: vrea întreb dacă în apel hotarea este definitivă. Este vorba despre un proces privind suspendarea permisului pentru 90 zile pentru alcoolemie de 0,01 în aerul expirat. Există vreo posibilitate de amânare a predării permisului în cele 30 zile de la afișarea pe portal? Sau dacă se face cerere de reexaminarea dosarului mai pot avea dreptul de a conduce până la finalizarea procesului? mulțumesc!”

Pentru a răspunde întrebării adresată de ascultătorul nostru, vom indica pentru început norma legală aplicabilă, și anume art.118 din OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care dispune următoarele:

– Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.

– Plângerea suspendă executarea amenzii şi a sancţiunii contravenţionale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei de la data înregistrării la judecătorie.

Dovada înregistrării plângerii contravenţionale se realizează printr-un document emis de către instanţa de judecată sau printr-un extras din portalul instanţelor de judecată www.portal.just.ro şi se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanţă ce asigură transmiterea textului şi confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convenţional al acestuia, la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care efectuează menţiunile corespunzătoare în evidenţe.

– Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei sau a admis-o în parte, menţinând sancţiunea contravenţională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

– Termenul de 30 de zile se calculează pe zile pline, începând cu ora 00.00 a zilei următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. În situaţia în care termenul se împlineşte într-o zi nelucrătoare, acesta se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

– În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul indicat mai sus, durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi.

Raportat la întrebarea ascultătorului nostru, ținând cont de prevederile legale mai sus citate, precizăm atunci când judecata plângerii contravenționale a continuat și cu faza de apel, iar contravenientul a pierdut în apel, hotărârea rămâne definitivă la data pronunțării instanței de apel. Altfel spus, la data la care se publică soluția instanței de apel pe portalul instanțelor de judecată începe să curgă termenul de 30 de zile pentru predarea permisului.

Deci, nu trebuie așteptată comunicarea hotărârii din apel, întrucât aceasta poate fi comunicată chiar peste câteva luni, deci după expirarea termenului în care trebuie predat permisul.

Așadar, contravenientul este obligat să depună permisul în 30 de zile de la data pronunțării a instanței de apel și nu de la data comunicării. În caz contrar, dacă îl duce mai târziu de termenul de 30 de zile de când se publică soluția pe portal, i se adăuga încă o suspendare de 30 de zile peste cea primită inițial.

Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.

mulțumesc!

Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.

(Foto: pixabay.com)

 

Juridic | Suspendarea sau anularea permisului de conducere
Legislație miercuri, 30 octombrie 2024, 18:57

Juridic | Suspendarea sau anularea permisului de conducere

„Am pierdut în apel o contestație la procesul verbal. Pot conduce cele 30 de zile până la împlinirea predării permisului?” Bine v-am...

Juridic | Suspendarea sau anularea permisului de conducere
Plata eșalonată a facturilor de energie electrică primite retroactiv
Legislație marți, 22 octombrie 2024, 19:27

Plata eșalonată a facturilor de energie electrică primite retroactiv

Bine v-am regăsit, dragi ascultători, în cadrul rubricii noastre juridice. Astăzi voi răspunde unui ascultător din Jimbolia care ne-a transmis...

Plata eșalonată a facturilor de energie electrică primite retroactiv
Juridic | Promisiunea vânzării unui imobil
Legislație luni, 14 octombrie 2024, 19:55

Juridic | Promisiunea vânzării unui imobil

Bine v-am regăsit, dragi ascultători, în cadrul rubricii noastre juridice. Astăzi voi răspunde unui ascultător din Timișoara care ne-a...

Juridic | Promisiunea vânzării unui imobil
teren
Legislație luni, 30 septembrie 2024, 14:49

Juridic | Dacă plătești impozitul pe un teren devii proprietar?

”Aș vrea să stiu ce drepturi am asupra unui teren care are alt proprietar în Cartea Funciară, dar pe care bunicii mei au plătit impozit timp...

Juridic | Dacă plătești impozitul pe un teren devii proprietar?
Legislație vineri, 27 septembrie 2024, 12:13

Juridic | Ce taxe presupune dezbaterea unei succesiuni?

”Dacă au trecut mai mulți ani de la decesul părinților și doresc să fac acum succesiunea, plătesc taxe suplimantare?” Bine v-am regăsit...

Juridic | Ce taxe presupune dezbaterea unei succesiuni?
Legislație miercuri, 18 septembrie 2024, 12:57

Juridic | Contestarea deciziei de pensionare

”Consider că în decizia de recalculare a pensiei pe care am primit-o recent s-a făcut o eroare. Considerați că este necesar să mă adresez...

Juridic | Contestarea deciziei de pensionare
Legislație luni, 9 septembrie 2024, 11:47

Juridic | Ce poți face dacă nu primești cuponul de pensie prin poștă?

„Sunt pensionar pe caz de boală și în același timp sunt persoană cu handicap. Încasez cele două pensii pe card bancar, așa încât ar...

Juridic | Ce poți face dacă nu primești cuponul de pensie prin poștă?
Legislație miercuri, 4 septembrie 2024, 11:38

Juridic | Acordarea tichetelor de masă

”E normal ca, într-o fabrică unii angajați primesc tichete de masă și alții nu? De ce niciodată nu semnăm fluturașul de salariu chiar...

Juridic | Acordarea tichetelor de masă