Imagini spectaculoase ale aurorei boreale în vestul țării
Aurora boreală, cunoscută și sub numele de „lumini nordice,” este unul dintre cele mai fascinante spectacole naturale de pe Pământ.
Articol de Radio Timișoara, 11 octombrie 2024, 11:35
Cerul s-a colorat, noaptea trecută, în culori de roz și violet, odată ce aurora boreală a fost vizibilă în mai multe zone din România, inclusiv din Arad.
Înainte de miezul nopții, aurora boreală a fost vizibilă timp de aproximativ un sfert de oră.
„Este de fapt maximul acelei aurore boreale. Acest maxim aseară a avut loc în jurul orei 23.45, oferind un spectacol de nedescris pentru oricine a reușit să fie exact în momentul acela afară și uitându-se către nord. Ceea ce s-a văzut este că cerul, printre nori, a devenit efectiv roșu. Au apărut câteva coloane de lumină, a fost un spectacol de nedescris, care, evident, în fotografii se vede mult mai intens și mai frumos decât s-a văzut cu ochiul liber”, spune coordonatorul Astroclubului Galaxis Arad, prof. Armand Popa.
Specialiştii spun că fenomenul s-a produs în urma unei furtuni solare puternice. Această strălucire este cauzată de interacțiunea dintre particulele încărcate ale Soarelui și atmosfera Pământului.
Această ejecţie de masă coronală este rezultatul unei puternice erupţii solare care s-a produs în seara zilei de 8 octombrie, fiind cel mai puternic tip de erupţie pe care o poate produce Soarele.
„În primul și în primul rând, ceea ce trebuie să știm, e că aurora boreală nu se vede tot timpul cu ochiul liber, dar cu ajutorul telefonelor mobile, senzorul aparatului foto de pe telefonul mobil este mult mai sensibil decât ochiul uman, iar în poze cu expunere destul de scurtă, deja se poate observa o colorare roșiatică a cerului înspre nord. Cu cât aurora devine mai intensivă, aceasta se poate vedea tot mai bine pe fotografii, dar nu neapărat cu ochiul liber. Trebuie să devină extrem de puternică, încât omul să poată vedea cu ochii lui o decolorare a cerului, adică cerul devine efectiv roșu”, mai spune Armand Popa.
Foto: Armand Popa, coordonator Astroclub Galaxis Arad