Proiecte turistice la Ciudanovița, comuna cu singurul teren public de tenis din zona rurală a județului Caraș-Severin
Terenul cu suprafață de tartan și instalație de noctună reprezintă o investiție de 80.000 de lei.
Articol de Radio Timișoara, 22 octombrie 2024, 15:18
Singurul teren de tenis de câmp public din mediul rural al județului Caraș-Severin, funcționează din această toamnă, la Ciudanovița.
Primarul comunei Ciudanovița, Constantin Nebunu, spune că oricine este binevenit pentru partide de tenis la Ciudanovița. Accesul este mult mai facil, de când a fost asfaltat un drum agricol în lungime de 4 kilometri până în comuna vecină Goruia.
“Am reușit să finalizăm obiectivul pe care eu mi l-am dorit de când am ajuns la primărie. Sunt bucuros. Mă axez pe altă nișă de oameni care vin în zonă. Terenul e deschis non-stop”, spune primarul Constantin Nebunu.
Dezvoltare turistică la Ciudanovița
Primarul dă asigură că investiția face parte dintr-o strategie mai amplă care vizează dezvoltarea turistică a zonei.
“La momentul actual, sunt undeva la 20 de locuri de cazare, dar în viitor se vor mări. Sunt deschise două puncte de cazare, un Hunters Glamping și un Hunters House, o căsuță veche, reabilitată. Am observat că au luat niște italieni o casă și au recondiționat-o, am înțeles că o introduc în circuit și e în plus pentru comuna noastră. În 2016 ne gândeam cum să vină un cetățean al comunei aici, nu să vină cineva din afară. Acum ne gândim cum să aducem cât mai mulți turiști și spre bucuria noastră, chiar sunt turiști și se vede. Gândiți-vă că avem prima cale ferată montană de pe teriutorul României care trece prin Ciudanovița. Am făcut adresă către minister și către CFR să ne doneze nouă gara. Vreau să o reabilitez, era foarte, frumoasă, de piatră, cu lemn. Lângă ea, să aducem o societate, un antreprenor care vrea să-și vândă anumite produse locale”, spune primarul Constantin Nebunu.
Investiții în infrastructură
Administrația locală a investit timp și bani în infrastructură, adică în drumuri, apă și canalizare, nu doar în terenuri de sport sau stații pentru încărcarea mașinilor electrice.
“Încercăm să aducem oameni de calitate în zonă, pentru că au condiții. Apa e finalizată, de canalizare ne apucăm în termenul cel mai scurt. Avem o finanțare de 127 de milioane de lei prin programul ‘Anghel Saligny’. Luna viitoare scoatem în licitație, avem infrastructură, avem școlile, avem cămine, avem teren de tens de câmp, avem teren de fotbal sintetic cu nocturnă”, spune Constantin Nebunu.
Destinul cenușiu al unei mici comunități miniere, care mai poartă anatema uraniului, poate lua o întorsătură neașteptată. Astfel că Ciudanovița se transformă dintr-o localitate condamnată la o dispariție lentă, dar sigură, într-o destinație turistică din ce în ce mai interesantă.
Reporter: Remus Nistoran