“Ștafeta Veteranilor” a aliniat la start zeci de alergători la Timișoara
“Ștafeta Veteranilor” cuprinde trei trasee, fiecare fiind identificat una din culorile drapelului național, iar punctul de întâlnire este orașul Carei. Orașele din vestul țării se află pe Traseul albastru.
Articol de Radio Timișoara, 22 octombrie 2024, 17:20 / actualizat: 23 octombrie 2024, 16:42
La Timișoara, “Ștafeta Veteranilor” a aliniat la start zeci de alergători, militari și civili, are au vrut să aducă un omagiu eroilor români din teatrele de operații, militari sau civili.
Alergătorii au pornit din Piața Sf. Gheorghe din Timișoara cu dorința de a cinsti memoria colegilor în uniformă, căzuți sau răniți, dar și pentru a face mișcare. Alături au fost și veteranii Invictus, răniți în misiuni, însă dornici să arate că există viață și după momentele de coșmar trăite peste hotare. Plutonier major Marius Iovi este un asemenea exemplu.
“Pentru mine și pentru colegii mei este o mare onoare de a aduce un omagiu celor căzuți la datorie pe câmpurile de luptă. Sportul este foarte important, ne ajută la recuperare mintală și fizică”, spune Marius Iovi.
Și caporal Sergiu Olah, numit anul acesta cetățean de onoare al Timișoarei, a fost în Piața Sfântul Gheorghe să salute colegii care pornesc cu Ștafeta Veteranilor spre Carei.
“Într-adevăr este un gest foarte frumos și sportul este important nu numai pentru noi militari Invictus și pentru toată lumea pentru recuperare fizică și psihică. De fapt, asta facem noi prin sport. E foarte emoționant. Îmi pare rău că nu pot să particip și eu, să îi însoțesc pe militari la Carei, dar sunt doar alături de ei”, spune Sergiu Olah.
“Ștafeta Veteranilor”, un eveniment al comunității
“Ștafeta Veteranilor” nu este doar un eveniment sportiv, ci este o ocazie cu care cei din sistemul de apărare se reunesc cu civilii să cinstească cu dragostea de țară. Este un gest apropiat sufletelor tuturor participanților, confirmă colonel Virgil Nicu Florescu, comandantul Brigăzii ISR “Decebal” din Timișoara.
“Pentru mine, ca și comandant, Invictus înseamnă un omagiu pe care îl aduc colegilor mei care și-au sacrificat sănătatea, viața în teatrele de operații, iar, ca om, înseamnă un mod de a mă depăși pe mine. Voi alerga astăzi, împreună cu colegii mei, o porțiune de ștafetă. E un moment care te bucură pentru că, în afară de militari, avem și foarte mulți voluntari, oameni care au făcut probabil armata sau care n-au făcut deloc. Și asta este o chestie îmbucurătoare, pentru că atunci când simți că comunitatea ești alături de tine, parcă altfel te miști. Suntem până la urmă partea comunității, chiar dacă venim din toate colțurile țării”, spune colonel Virgil Nicu Florescu.
După parcurgerea celor aproximativ 3500 de kilometri, cele trei ștafete se vor reuni la Carei, ultima localitate eliberată de soldații români la 25 octombrie 1944.
Evenimentul se va integra în ceremonia organizată la Monumentul Ostașului Român, de Ziua Armatei României, întregind astfel drapelul tricolor.
Reporter: Ioana Sapianu