Muntele dezvrăjit. Un dialog despre comunicarea medicală, la Cărturești Mercy
30 octombrie 2024 @ 18:00 –
Evenimentul are loc în cadrul proiectului ”Dialogul de anamneză cu pacientul standardizat”, derulat prin Centrul de cercetare Lingvistică aplicată și studii culturale comparate de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara,
Articol de Dana Florea, 30 octombrie 2024, 18:00
Miercuri, 30 octombrie 2024, de la ora 18, la Librăria Cărturești Mercy din Timișoara, Adriana Babeți și Bianca Ițariu discută despre comunicarea medicală și rolul ei crucial în relația terapeutică. De la Muntele vrăjit al lui Thomas Mann, trecând prin povestea stagiarilor din serialul Scrubs, până la comunicarea medicală prin TikTok, iată doar câteva repere ale dialogului dintre unii din cei mai cunoscuți experți, Bianca Ițariu și Adriana Babeți.
Bianca Ițariu este doctor în medicină, medic cu specializarea medicină internă și endocrinologie, cu focus asupra obezității și asupra a ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de Medical Humanities. Unul din cei mai solicitați experți austrieci de azi, autor de bestseller medical și al unui podcast medical popular, Bianca Ițariu a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, iar în prezent își desfășoară activitatea de medic și cadru didactic la Universitatea de Medicină din Viena.
Adriana Babeți este critic literar, eseist, profesor de literatură și romancier, una din cele mai apte voci de azi pentru a pune în discuție tema bolii, a suferinței și a comunicării medicale în literatură. Adriana Babeți este profesor emerit al Universităţii de Vest din Timişoara şi profesor asociat la Universitatea din Bucureşti unde predă literatură comparată. Volumele sale au primit numeroase premii naţionale, iar activitatea i-a fost distinsă cu Ordinul de cavaler al Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României, cu titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei.
Evenimentul ce se va desfășura la Librăria Cărturești Mercy este organizat în cadrul proiectului Dialogul de anamneză cu pacientul standardizat, derulat prin Centrul de cercetare Lingvistică aplicată și studii culturale comparate de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, sub coordonarea conf. univ. dr. Daniela Kohn și a dr. med. Bianca Ițariu. Atelierele celei de-a III-a ediții se desfășoară în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2024 la UMFT. Mai multe informații găsiți pe www.umft.ro.
Apelul la pacienții standardizați, pacienții-actori, a devenit o practică uzuală global în universitățile de medicină. Actori care preiau rolul pacientului contribuie semnificativ la învățarea, exersarea și evaluarea competențelor de comunicare ale viitorului cadru medical în dialogul verbal și nonverbal pe care acesta îl poartă cu pacientul.
Evenimentul este susținut de Novo Nordisk. Partener: Librăria Cărturești.
Mai multe eevnimente din Timișoara și din partea de vest a țării.