Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
România a devenit o piaţă importantă pentru plante verzi şi flori, iar această creştere înseamnă o oportunitate pentru producătorii români. Industria este atractivă pentru investitori, astfel că, în Timiș, afacerile cu flori se extind.
Articol de Radio Timișoara, 6 noiembrie 2024, 07:24
Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care să nu găsești flori de vânzare la poartă și măcar un solar în curtea din spate.
Munca de florar nu aduce un profit consistent, dar este una frumoasă și are deopotrivă provocări și flori în seră pe 2.500 m². De fapt, serele ocupă aproape toată curtea.
“În urmă cu 24 de ani, ne-am apucat, am făcut agricultură, am crescut animale și am trecut pe flori. Am făcut la un moment dat un solar, un pic mai mic, să avem și niște legume, să avem pentru noi, să mâncăm sănătos. Bineînțeles că e plin de flori și acuma, deși n-am făcut legume, că n-am putut”, spune Loredana Julean.
De la multinațională la serele cu flori
La Jebel, alte flori în alte sere de care se ocupă familia Andreasciuc. Deși au avut un job sigur și bine plătit în Timișoara, la o multinațională, la un moment dat au decis că este cazul să facă o schimbare și au ales un mic business cu flori.
“Noi lucram într-o multinațională și ne-am cam săturat de programul acela și am zis trebuie să facem ceva pentru noi, să fim acasă. Și atunci am zis hai să ne apucăm de flori. Și a fost așa de pe o zi pe alta. Am mai discutat cu niște prieteni care sunt și ei producători de flori. La început, ne-au ajutat un pic și încet, încet am învățat și să știți că e cel mai bine”, povestește Loredana Andreasciuc.
Acum este sezonul crizantemelor, o mare multicoloră care își leagănă petalele peste mii de ghivece, pregătite cu migală încă de la finalul lunii aprilie.
“Lucrăm la ele din luna aprilie, atunci le plantăm, le transplantăm de vreo două-trei ori și ele se vând de la mijlocul lui septembrie până la 1 noiembrie rrebuie să fim gata cu ele până la ultimul ghiveci. Crizantemele toate sunt de pe un an pe altul. Nu sunt pretențioase deloc. Este cea mai faină plantă. Crizantema și panseluța pitică chiar nu sunt pretențioase deloc. Atâta doar trebuie să le dăm apă ca la orice plantă”, mai spune Loredana Andreasciuc.
Vânzare chiar din sera cu flori
Munca este răsplătită în primul rând de vânzare. Aceasta nu prin prisma câștigului, ci mai ales prin faptul că se vinde chiar tot.
În plus, dacă îți cumperi florile direct de la producători, este mult mai ieftin decât la piață și primești bonus o vizită în sere. Este oferta pe care o face familia Julean la Sânmihaiu Român.
“Oamenilor le convine că vin, își pot alege. Nu văd doar florile expuse. Ne apreciază și munca, văd și munca din spate. Asta e foarte important”, spune Loredana Julean.
Chiar dacă este poate la fel de mult de lucru ca și în legumicultură, se pare că florile au riscuri ceva mai mici și un câștig relativ predictibil.
Mai au ceva în comun cu legumele. De la seră și până la piață, prețul se dublează în mod “miraculos”.
Reporter: Remus Nistoran