La Timișoara sunt montate primele insule ecologice digitalizate pentru deşeuri
Valoarea celor 100 de insule ecologice se ridică la 5.000.000 lei (fără TVA), iar fondurile au fost atrase de Primăria Timişoara prin PNRR.
Articol de Radio Timișoara, 6 noiembrie 2024, 17:45 / actualizat: 7 noiembrie 2024, 7:03
Primele 50 de insule ecologice, dintr-un total de 100, achiziţionate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, au fost la Timișoara.
Cele 100 de insule deservesc aproape 9.000 de apartamente şi sunt amplasate în unele din cele mai dens populate zone din Timişoara.
Noul sistem va deveni funcţional până la finalul acestui an, iar RETIM va asigura colectarea conform graficelor în vigoare.
”Primele insule ecologice digitalizate, achiziționate de Primăria Timișoara printr-un program național, sunt montate în aceste zile și vor fi operate de către RETIM. În total, sosesc la Timișoara 100 de insule finanțate din fonduri europene. Timișorenii care reciclează mai mult și generează mai puține deșeuri vor avea facturi mai mici la final de lună, în baza unui sistem <plătești cât arunci>. Insulele sunt securizate și permit accesul doar printr-o aplicație mobilă sau cu o cartelă”, spune Silvana Andreaș, consilierul primarului Timișoarei.
Insulele ecologice sunt compuse din cinci module, fiecare destinat unui tip de deşeu şi colorat distinct: maro (deşeuri biodegradabile), negru (deşeuri reziduale), galben (plastic şi metal), albastru (hârtie şi carton) şi verde (sticlă).
Fiecare modul informează utilizatorul cu privire la nivelul de umplere, alertează dacă trapa nu a fost închisă corect şi este securizat, oferind acces doar pe bază de cartelă sau printr-o aplicaţie mobilă.
Pentru a arunca deşeurile în noul sistem, administraţia locală împreună cu RETIM şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară desfăşoară activităţi de informare a utilizatorilor şi au împărţit cartelele de acces către asociaţiile de locatari vizate.