Lecții audio/video de limba și literatura română și întâlniri cu scriitori pentru liceeni în cadrul proiectului eLibrăria elevilor
Asociația Sfera Timișoarei anunță încheierea proiectului eLibrăria elevilor derulat în perioada iunie – noiembrie 2024 la Timișoara.
Articol de Dana Florea, 18 noiembrie 2024, 12:21
Proiectul a promovat lectura și a facilitat accesul la cultura scrisă în rândul elevilor prin 10 întâlniri directe cu scriitori contemporani și prin intermediul a 10 lecții în format audio/video, interpretate în limbajul semnelor și încărcate pe platforma digitală eLibrăria.
Activitățile s-au adresat tuturor elevilor de liceu, oferindu-le un instrument accesibil și gratuit (platforma digitală) pentru stimularea apetitului pentru lectură, pentru explorarea și înțelegerea textului scris, precum și a interesului pentru carte.
În cadrul proiectului, elevii au participat la 10 întâlniri cu scriitori contemporani din Timișoara și București. Printre aceștia se numără: Robert Șerban, Adriana Babeți, Brîndușa Armanca, Marcel Tolcea, Bogdan Munteanu, Cristian Fulaș, Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru.
Cele 10 întâlniri au fost înregistrate audio/video și publicate în aplicația/platforma digitală eLibrăria cu traducere în limbajul semnelor limbii române. În plus, acestea au fost încărcate ș ipe canalul de Youtube al asociației Sfera Timișoarei. Astfel, lecțiile video sunt o alternativă și pentru comunitatea elevilor cu deficiențe de auz.
„Lecțiile de română care pot fi accesate gratuit de orice elev din țară au fost coordonate de profesori/scriitori contemporani, unii chiar autori ai cărților studiate la liceu, astfel, înlesnind apropierea elevilor de personalități contemporane din cultura scrisă românească. Elevii au av parte de o experiență inedită și de o abordare nouă a modului de înțelegere a unei opere literare românești”, a declarat Oana Grimacovschi, coordonatoarea proiectului.
Pe termen lung, proiectul contribuie la creșterea interesului pentru literatura română a elevilor, la îmbunătățirea nivelului de cultură generală și la atragerea spre cunoașterea culturii românești prin intermediul platformei digitale, ca metodă accesibilă și preferată de categoria de populație tânără.
Proiectul eLibrăria elevilor a fost co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri: In-tuition.ro, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Asociația „Inițiativă în Educație”, Librăriile Cărturești, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Colegiul Național Bănățean, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Școala Generală Nr.1 Timișoara, Radio România Timișoara.
Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul www.sferatm.org și pe pagina de Facebook a asociației.
Asociația Sfera Timișoarei își propune să dezvolte spiritul civic al cetățenilor de toate vârstele prin implicarea lor în cadrul programelor și evenimentelor sociale, culturale și educaționale. Voluntariatul este o componentă importantă în fiecare proiect pe care îl dezvoltăm. Încurajăm tinerii, elevii, în special, să participe voluntar la toate activitățile care alcătuiesc un proiect cultural.