Viitorul sunt ei! Campanie de prevenire a sarcinii în rândul adolescentelor
Evenimentul a fost organizat şi pentru a marca Ziua Universală a Drepturilor Copilului, care se sărbătoreşte, în fiecare an, în data de 20 noiembrie.
Articol de Radio Timișoara, 19 noiembrie 2024, 20:51
Peste 250 de elevi de la școli și licee din Timișoara au participat la lansarea unei campanii ce urmărește prevenirea sarcinii în rȃndul tinerelor.
“Viitorul sunt ei!” este o inițiativă a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.
Rolul campaniei, care se va derula pe tot parcursul anului şcolar 2024 – 2025, este de a sprijini tinerele mame aflate în situaţie de risc, de a preveni abandonul copiilor şi a reduce numărul adolescentelor aflate într-o situaţie de risc.
Romȃnia se află, în continuare, pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de mame minore, spune directorul general al DGASPC Timiș, Monica Trușcă.
“Deși la nivelul județului Timiș numărul este în scădere, în continuare peste 100 de copii ajung să crească copiii în fiecare an. Prin aceast[ campanie încercăm să convingem adolescenții că, atunci când e vorba de copilărie, ea trebuie trăită și, atunci când e vorba de a fi adult, lucrurile trebuie făcute la o anumită vârstă. DGASPC Timiș are mai multe campanii de prevenție pe care le realizează împreună cu Inspectoratul Școlar și cu Direcția de Sănătate Publică, existând caravane de informare în întreg județul, sub forma unor workshop-uri cu elevii și cu profesorii diriginți, dar și cu comunitatea”, spune Monica Trușcă.
Subiectul va continua să fie abordat de specialiştii DGASPC Timiş la întȃlnirile săptămȃnale cu elevii din instituţiile de învăţămȃnt înscrise în proiectul “Şcoala ta în siguranţă”, iniţiat de Prefectura Judeţului.
Date statistice
La nivelul judeţului Timiş, numărul mamelor minore continuă să fie unul crescut. Un mare semnal de alarmă este reprezentat de faptul că multe tinere devin mame la vȃrste din ce în ce mai mici, chiar şi la 13 – 14 ani.
Cele mai multe tinere provin din mediul rural şi nivelul lor de educaţie fiind unul redus. În anul 2021, în evidenţa DGASPC Timiş au fost 159 de mame minore, în 2022 – 153 de mame minore, în 2023 – 140 de tinere, iar în 2024, de la începutul anului şi pȃnă la începutul lunii octombrie – 100 de mame minore.