Cinema Studio se redeschide ca cinematograf de artă al Timișoarei
Cinematograful Studio, situat în centrul Timişoarei, este cel mai vechi dintre cinematografele care funcţionează astăzi în oraş.
Articol de Radio Timișoara, 22 noiembrie 2024, 13:55
Primul cinematograf de artă din Timişoara şi reper cultural al municipiului, cinema Studio va fi redeschis pe 6 decembrie.
Activitatea cinematografului a a fost oprită în anul 2011, după ce a ajuns într-o avansată stare de degradare, iar lucrările pentru redarea lui comunităţii au început în anul 2020.
Cinematograful a fost refăcut în urma unei investiții de 5 milioane de euro, din care 4 milioane au fost fonduri de la Ministerul Culturii. Echipele au reconstruit, practice, interiorul cinematografului, fiind păstrată doar fațada principală.
“Nu este vorba de o singură sală, ci avem două săli de proiecție. Sala principală 184 de locuri, sala secundară sau sala mică, cum îi spunem noi, este o sală multifuncțională, cu gradene retractabile, în care pot să se așeze 66 de oameni în total. O putem modula după nevoi, de la niciun scaun la 66 de scaune și putem avea acolo atât proiect de film, dar și ateliere. Un alt spațiu important este coworkingul de la etajul doi. Va fi dedicat proiectelor propuse de sectorul independent audiovizual local și de genul regional. În plus față de hub, cineva Studio are ceva unic, nu doar în Timișoara, ci și în țară, avem un rooftop, o teras[ circulabilă, care va putea susține până la 80 de persoane. Va exista acolo un bar pe durata verii și o zonă de cafenea. Și nu în ultimul rând, avem un plan să facem proiecții în aer liber”, spune Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografelor deținute de Primăria Timișoara.
Cinema Studio va fi deschis pentru public în weekendul 6 -8 decembrie. La inaugurare va avea loc avanpremiera celui mai recent film semnat de regizorul timișorean Andrei Ujică, “Twist: The Things We Said Today”.
Cinema Studio a fost construit în 1938 de un investitor privat, fiind denumit iniţial Scala. După naţionalizarea din 1948, a trecut prin mai multe forme de organizare şi denumiri, iar în anul 1966 devine Cinema Studio. Sub administrarea RADEF România Film cinematograful proiectează filme comerciale şi de artă, însă în lipsa investiţiilor ajunge într-o stare avansată de degradare şi se închide definitiv în 2011.
În anul 2018, Municipalitatea a preluat Cinema Studio pentru a-l renova şi redeschide publicului.
Primarul Dominic Fritz spune că Studio este al treilea cinematograf refăcut de municipalitate.
Un rol important în amenajarea Cinematografului Studio l-au avut Institutul Cultural Francez, compania Groupama și asociațiile Peliculă Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort).