AUDIO / Legendara Ella Zeller Constantinescu împlinește 91 de ani
Ella Zeller Constantinescu, multipla campioană europeană și mondială, originară din zona Banatului, împlinește astăzi 91 de ani.
Articol de Gabriel Toth, 26 noiembrie 2024, 10:19
Tenisul de masă românesc e, fără doar și poate, o poveste de succes. Apropierea permanentă de cele mai importante podiumuri internaționale, fără importurile asiatice la care au apelat multe dintre statele europene, e în sine o performanță. Un sport ce, în România, are o tradiție veche a medaliilor, care s-a născut în primii ani postbelici. Iar la primele mari succese a contribuit o bănățeancă.
Ella Zeller Constantinescu, căci despre ea este vorba, trăiește acum în Germania. Astăzi, 26 noiembrie, împlinește 91 de ani.
Un nume de care nu ne e permis să uităm măcar dintr-un singur motiv: e una dintre cele numai două jucătoare din România incluse în Hall of Fame de Federația Internațională de Tenis de Masă. Cea de-a doua în această listă selectă, de numai 66 de nume, e colega ei de generație, partenera și prietena ei, Angelica Rozeanu, din păcate plecată dintre noi în anul 2006.
Născută la Moldova Nouă, într-o familie de etnici germani, Ella Zeller a ajuns la vârsta de 11 ani la Timișoara, unde a descoperit tenisul de masă.
L-a practicat la clubul RGMT (adică Reuniunea de Gimnastică a Muncitorilor din Timișoara), dovedind rapid abilități înnăscute pentru această disciplină. În 1946, devenea deja campioană a orașului la junioare, iar în anii ce au urmat s-a remarcat și pe plan național.
A părăsit Timișoara după terminarea liceului și a ajuns la București, unde a urmat cursurile Institutului de Cultură Fizică. De aici începe ascensiunea fulminantă a tinerei bănățence.
Pe plan internațional, se laudă cu 13 medalii la Campionatele Mondiale, în perioada 1952-1963: a luat de trei ori aurul cu echipa și de două ori la dublu, de fiecare dată în tandem cu Angelica Rozeanu.
De trei ori argint la echipe și de cinci ori bronz: – în trei rânduri la individual, o dată la dublu și tot o dată la dublu mixt. Iar la Campionatele Europene are în palmares un aur și un argint la dublu și încă un loc 2 cu echipa.
Pe plan intern, a cucerit peste 30 de titluri de campioană națională, după mutarea la București fiind legitimată la cluburile Progresul și Voința.
„Simțeam paleta ca pe o vioară”, povestea Ella Zeller, care s-a retras din activitate în 1966 și a pornit pe calea antrenanoratului. Până în 1989, a fost antrenor federal și a condus comisia națională pentru sportul feminin.
Chiar înainte de Revoluție, a emigrat în Germania, unde a continuat să lucreze în slujba sportului care a consacrat-o. Până în 1994, a ocupat diverse funcții în cadrul Federației Germane de tenis de masă.
În țara natală, în anul 2000 i s-a conferit Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a III-a.
Ella Zeller locuiește și astăzi în Germania, în apropiere de Frankfurt, și urmărește cu împlinire moștenirea pe care a lăsat-o în urmă în tenisul de masă din România. Din păcate, încă un nume pe care Timișoara l-a uitat mult prea repede.
Reportajul dedicat Ellei Zeller Constantinescu, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat în ediția de duminică a emisiunii Arena Radio, și poate fi reascultat aici: