Victor Ponta: Anul 2015, un moment prielnic pentru semnarea unui acord politic privind cultura
Potrivit premierului Victor Ponta, anul 2015 este un moment istoric prielnic pentru parafarea unui acord politic în vederea elaborării unei strategii pe termen mediu şi lung în domeniul culturii. Declarația a fost făcută joi, la sesiunea solemnă dedicată Zilei Culturii Naţionale şi desfăşurată în Aula Academiei Române.
Articol de Carla Chiu, 15 ianuarie 2015, 13:56
‘Vreau să felicit Academia Română pentru organizarea acestui eveniment, Ziua Culturii Naţionale, ziua poetului naţional, şi pentru activităţile constante pe care le desfăşuraţi în îndeplinirea rolului fundamental de sprijinire a culturii, educaţiei, cercetării, în cei 150 de ani de existenţă ai acestei instituţii fundamentale.’
Tot joi, premierul Victor Ponta a mai vorbit despre necesitatea semnării unui acord politic în vederea elaborării unei strategii naţionale în domeniul culturii.
‘Dacă anul 2015 a debutat printr-un acord politic referitor, sigur, la o componentă fundamentală, la apărarea noastră ca ţară (…), vom continua acest lucru prin acorduri legate de infrastructură, de educaţie, de sănătate. Însă aş vrea să folosesc acest moment special pentru a-mi exprima convingerea că România are nevoie şi de un acord politic pentru o strategie pe termen lung legată de cultură. Cum sprijinim din punct de vedere executiv, legislativ acest domeniu fundamental pentru orice fel de ţară. Şi, mai ales, cum facem să nu schimbăm această strategie odată cu fiecare schimbare de ministru, de Guvern, de Parlament, de preşedinte. Cred că este un obiectiv fundamental, care poate fi atins cu sprijinul şi cu implicarea celor prezenţi astăzi aici, sub cupola Academiei naţionale’.
Premierul a adăugat că parafarea la momentul actual a unui astfel de acord politic privind o strategie naţională pe termen mediu sau lung în domeniul culturii este şi ‘o oportunitate’.
Şeful Guvernului le-a adresat felicitări preşedintelui Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, şi celor implicaţi în elaborarea ‘unui proiect esenţial de dezvoltare a României în următorii 20 de ani, 2016-2035’.
Premierul a subliniat, totodată, mesajele de îndemn la dialog, colaborare şi respect lansate de-a lungul vremii de sub cupola Academiei Române.
La eveniment, alături de premier şi conducerea Academiei Române, se află fostul preşedinte Emil Constantinescu, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, fostul preşedinte al Academiei Române Eugen Simion, patriarhul BOR, Daniel, arhiepiscopul şi mitropolitul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, academicieni.
Foto: paginadebanci.ro