Festivalul Internațional de Poezie Ion Monoran / PROGRAM
11 decembrie 2024 – 15 decembrie 2024 @ 18:30 –
Festivalul aduce în prim-plan o serie de activități literare și culturale, menite să celebreze poezia și rolul său în spațiul public.
Articol de Dana Florea, 11 decembrie 2024, 18:30
Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie Ion Monoran începe miercuri, 11 decembrie 2024, la Timișoara. Evenimentul, care se va desfășura până pe 15 decembrie, va include lecturi de poezie, întâlniri cu elevi, Open Mic și dialoguri despre poezie și revoluție în spații neconvenționale.
Un moment important va fi acordarea, post-mortem, a titlului de membru PEN pentru poetul Ion Monoran și decernarea Premiului Monoran. PEN este o organizaţie care luptă pentru scriitorii aflaţi în dificultate politică.
Evenimentele vor avea loc la Cinema Victoria, Librăria Independentă La Două Bufnițe și Pixel.
Intrarea la toate evenimentele este liberă.
- Miercuri, 11 decembrie
Cinema Victoria, ora 18.30
Deschiderea Festivalului & Open Mic
Moderatori: Alex Higyed, Mădălina Aldescu
Serile open mic de poezie au început să devină tot mai populare în rândul tinerilor, devenind un spațiu în care ei se simt confortabil și se pot exprima în fața unui public. Scriitorii emergenți care vor citi în cadrul evenimentului se pot înscrie AICI.
- Joi, 12 decembrie
Pixel Lite, ora 18:30
Invitaţi: Olga Ştefan • Laura Francisca Pavel • Bogdan-Alexandru Petcu • Flavia Dima
Moderatori: Alex Higyed, Claudiu Komartin
Lectură de poezie a poeților/poetelor Olga Ștefan, Laura Francisca Pavel, Bogdan-Alexandru Petcu și Flavia Dima. Fiecare lectură va fi urmată de o discuție cu autorul, având în vedere următoarele puncte de discuție: (1) latura performativă a poeziei, (2) imaginea ca modalitate de manipulare și reconstrucție a discursului poetic, (3) latura cinematografică, filmică a discursului poetic și impactul pe care poate să îl aibă în societate.
- Vineri, 13 decembrie
Librăria independentă La Două Bufniţe, ora 18.00
Discuţie: Cum facem literatura mai accesibilă pentru tineri?
Un dialog între Ruxandra Gîdei (4fără15) și Carla Boboc, booktuberi și influenceri care promovează literatura în rândul tinerilor despre importanța aducerii poeziei în spații publice adiacente – online-ul, în cazul acesta – și impactul pe care îl poate avea asupra tinerilor în ceea ce privește nevoia de exprimare.
Moderatoare: Ioana Cătalina Obreja
Pixel Lite, ora 20.00
Invitați președinta PEN Romania, Ruxandra Cesereanu, Cosmin Perța – vicepreședinte al PEN Romania, și scriitorii Viorel Marineasa și Marcel Tolcea. Discuția se va concentra pe importanța poeziei în spațiul public, efectele pe care poate să le aibă și cum a reușit literatura să pună bazele unui discurs revoluționar, având ca punct de plecare viața și opera poetului și revoluționarului Ion Monoran. În același timp, va avea loc acordarea, pentru prima dată post-mortem, a titlului de membru PEN unui scriitor, Ion Monoran.
- Sâmbătă, 14 decembrie
Pixel Lite, ora 20.00
Serile de poezie Comuna 30 & Premiul lon Monoran
Lectură de poezie a poeților Marija Dejanović, Andrei Dósa și Oza. Fiecare lectură va fi urmată de o discuție cu autorul, având ca puncte de discuție: latura performativă a poeziei, imaginea ca modalitate de manipulare și reconstrucție a discursului poetic și latura cinematografică, filmică a discursului poetic și impactul pe care poate să îl aibă în societate. Pentru prima dată, va fi acordat Premiul Festivalului Ion Monoran.
Moderator: Claudiu Komartin
- Duminică, 15 decembrie
Librăria independentă La Două Bufniţe, ora 18.30
Tramvaiul Revoluţiei şi lansarea romanului „Regii gunoaielor” de Ruxandra Cesereanu
Alături de invitații serii, Ruxandra Cesereanu, Daniela Rațiu, Marcel Tolcea și Viorel Marineasa, vom merge într-o călătorie simbolică în Tramvaiul Revoluției, un spațiu de dialog care va (re)aduce în discuție și reactualiza discursul despre Revoluția din Decembrie 1989.
Va avea loc şi lansarea noului roman al Ruxandrei Cesereanu, 𝑅𝑒𝑔𝑖𝑖 𝑔𝑢𝑛𝑜𝑎𝑖𝑒𝑙𝑜𝑟 (Editura Polirom), o satiră distopică ce oferă o oglindă necruțătoare a României postcomuniste. Romanul explorează voyeurismul social, manipularea prin mass-media și corupția endemică, rememorând evenimente istorice marcante.
Pixel TM, ora 20.00
Evenimentul aduce laolaltă poeți, actori, autori și performeri, în spectacole spoken word, completate de muzică și proiecții multimedia. Invitați vor fi Cosmin Perța și Iulian Morar, care vor aduce proiectul la Timișoara, făcând un schimb de know-how cu poetele Munteanu Dana și Ioana Cătălina Obreja.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.