Reportaj | Sacrificarea porcului în preajma Ignatului, tradiții păstrate în Banat
Tradiția tăierii porcului de Ignatului este păstrată în zona Banatului, cu toate că nu se mai cresc porci în toate gospodăriile de la țară.
Articol de Radio Timișoara, 12 decembrie 2024, 09:00
La Pietroasa, în județul Timiș, nana Victoria Danieloni a tăiat în acest an nu unul, ci doi porci de câte 200 de kilograme fiecare. În familia Danieloni, tăiatul porcului este un moment de bucurie la care participă toți membrii familiei.
“Noi tăiem doi că vin și copiii din Germania și le dăm și lor. E frumos când tai porci și aștepți sărbătorile, vin copiii acasă, vin nepoții, te bucuri”, spune Victoria Danieloni.
Cu mici modificări de tehnologie, rânduiala porcului urmează pas cu pas tradiția și evident rețetele clasice.
“La noi se începe cam la 6.00 cu răchie fiartă, cu suc, cu bere. Până acum a pârlit cu paie, cu fân, dar acum cu butelie și cu arzător. Are alt miros și alt cel cu paie. După pârlesc, îl spală și atunci îl pun pe masă și încep să-l desfacă. Vine un casap de la Arad și el se ocupă de tot de vreo doi. Se scot șoncurile, se taie slănina, după aceea coastele, se alege carnea care e de cârnaț. Avem afumătoare și afumă cu lemn de de fag două-trei zile”, spune Victoria Danieloni.
Cei care nu cresc porc în gospodărie, dar tânjesc după bucate de coric, își cumpără porcul de la cei care au crescut mai mulți.
Ionel Musta de la Coșteiu de Sus spune că cei interesați fie sacrifică porcul în gospodăria de unde îl cumpără, fie îl sacrifică acasă. Cât despre preț, el pare să îi mulțumească anul acesta pe crescători porci.
“A fost în jur de 200, chiar peste 200 de kilograme ce am tăiat noi. Eu am vândut cu 15 lei, dar mi-au spus și alți colegi tot așa au vândut 15 lei kilogramul. Eu zic că e rentabil”, spune Ionel Musta.
Tradiții în punctele gastronomic locale
Există și o a treia variantă pe care o propun punctele gastronomice locale. Nu crești porc, nu-l cumperi, dar mergi la tăiatul porcului de dragul tradiției.
Aceasta a fost oferta pe care a făcut-o anul acesta Raul Condescu, la punctul său gastronomic de la Dudeștii Noi. Pentru că cei interesați să participe la un astfel de eveniment au fost foarte numeroși, gazda a fost nevoită să taie porcul de două ori în două duminici consecutive.
“Foarte mulți, în special cei care trăiesc în mediul urban, nu știu ce înseamnă această tradiție a noastră, a românilor, tradiția tăiatului porcului. Și în sistem tradițional. Se face pâlirea cu paie, se mănâncă șoricul de pe porc, de acolo, atunci copt proaspăt. Merg pe un număr maxim de persoane, 15 persoane, dar sunt foarte mulți, pentru că au vrut peste această capacitate și probabil o voi repeta și săptămâna viitoare, pentru cei care nu au avut loc săptămâna aceasta”, spune Raul Condescu.
Cum tradiția spune că tăiatul porcului fără pomana porcului nu se poate, ceaunele au clocotit de zor la Dudești Noi.
“Se face un ceaun de carne cu varză, pomana porcului, și o tochitură, carne, cu cârnați și cu costiță, la fel cu mămăliguță, cu murături, ca la pomana porcului. Sper că lumea se va simți bine și vor rămâne cu amintire frumoasă și gustoasă”, spune Raul Condescu.
Așadar, pentru majoritatea familiilor de români, și anul acesta, gustul sărbătorilor de iarnă are arome de cârnați, șonc sau coric, bucatele copilăriei multora dintre noi, pe care, respectând tradiția, le punem la rândul nostru pe masa copiilor noștri.
Reporter: Remus Nistoran