Apele Mureșului, sfințite de Bobotează. Slujbă specială la mănăstirea Hodoș-Bodrog
Lăcașul de cult se află aproape de malul Mureșului, astfel că se obișuiește ca, după slujba oficiată în biserica mănăstirii, să se meargă în procesiune până la râu.
Articol de Radio Timișoara, 6 ianuarie 2025, 16:06 / actualizat: 6 ianuarie 2025, 19:14
O slujbă specială tradițională de Bobotează a fost oficiată la mănăstirea Hodoș-Bodrog, din judeţul Arad.
Preoţii şi călugării împreună cu credincioşii merg pe malulul Mureşului, unde se oficiază o slujbă specială de binecuvântare a apei, inclusiv a Mureșului.
“Este o rânduială care se săvârșește aici de câteva secole. O rânduială prin care obștea acestei sfinte mănăstiri obișnuiește ca în ziua de Bobotează să iasă în afară de hotarele mănăstirii către acest târâu Mureș, unde au săvârșit și săvârșim și noi sfințirea cea mare a apei și în același timp, prin rugăciunile care s-au săvârșit astăzi, ați putut să ascultați cum se sfințește întreaga fire a apelor”, spune monahul Iustin Popovici, consilier cultural la Arhiepiscopia Aradului.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea.