Ziua Internațională a Rotației Pământului. De ce este importantă?
Această zi pune în lumină fenomenele complexe legate de mișcarea de rotație a Pământului și importanța măsurării timpului.
Articol de Radio Timișoara, 8 ianuarie 2025, 06:00
Pe 8 ianuarie, la nivel global, este marcată Ziua Internațională a Rotației Pământului, o sărbătoare mai puțin cunoscută, dar importantă pentru înțelegerea Terrei.
Ziua de 8 ianuarie marchează data la care, în cadrul Expoziţiei Universale din 1851, fizicianul francez Leon Foucault a demonstrat mişcarea de rotaţie a Pământului suspendând o bilă din alamă umplută cu plumb de vârful Pantheonului din Paris. Dispozitivul, cunoscut sub numele de Pendulul lui Foucault, arăta că planul de oscilaţie a pendulului se roteşte relativ la propria rotaţie a Terrei.
Când Pendulul lui Foucault începe să oscileze într-o direcţie, după câteva ore, direcţia se va schimba. Deşi pare că podeaua este partea stabilă a dispozitivului, iar schimbarea este direcţia de rotaţie a pendulului, în realitate, schimbarea este faptul că pământul se roteşte încet în timp ce pendulul rămâne în aceeaşi poziţie.
Ce este rotația Pământului?
Rotația Pământului reprezintă mișcarea mișcarea de rotație a Terrei în jurul propriei axe. Aceasta durează aproximativ 24 de ore și este responsabilă pentru succesiunea zilelor și a nopților. Mișcarea de rotație influențează, de asemenea, fusurile orare, circulația atmosferică și curenții oceanici.
De ce este importantă această zi?
Ziua Internațională a Rotației Pământului are scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la micile variații ale mișcării de rotație, cauzate de factori precum cutremurele, topirea ghețarilor sau forțele mareice generate de atracția gravitațională a Lunii și a Soarelui. Aceste schimbări influențează măsurătorile exacte ale timpului, utilizate în știință, comunicații și navigație.
Legătura cu timpul universal coordonat (UTC)
Datorită acestor variații, la fiecare câțiva ani, se introduce o „secundă intercalată” în timpul universal coordonat (UTC) pentru a alinia ceasurile atomice cu rotația reală a Pământului. Ziua Internațională a Rotației Pământului ne reamintește de importanța sincronizării precise în viața modernă.
Această zi poate fi o ocazie excelentă pentru a învăța mai multe despre astronomie și fenomenele naturale care modelează planeta noastră.