Muncitorii din Nepal și Sri Lanka, preferați de anagajatorii români. Cum s-a integrat o familie de nepalezi?
Angajatorii români au ajuns la concluzia că muncitorii cei mai buni sunt cei din Nepal și Sri Lanka, potrivit avizelor emise în ultimii ani de Inspectoratul General pentru Imigrări.
Articol de Radio Timișoara, 20 ianuarie 2025, 12:56
Dacă în 2022 cei mai mulți muncitori erau din Bangladesh, Nepal și Pakistan, în 2024 au fost emise peste 50.000 de avize de muncă doar pentru muncitori din Nepal și Sri Lanka.
Prin comparație, pentru muncitori din Pakistan, India și Bangladesh, împreună, au fost emise anul trecut mai puțin de 20.000 de avize de muncă.
Religia și hrana, factori imporanți
Corina Constantin, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România, are și o explicație pentru care nepalezii și srilankezii sunt atât de doriți de patroni români.
“Faptul că prin srilankezii și nepalezii sunt de religie hindusă și budistă, s-au obișnuit mai bine cu programul nostru de lucru. Noi nu avem programul de rugăciune, cum e în cazul musulmanilor și cred că pentru angajatorii care au avut angajați de religie musulmană era o provocare să asigure integrarea și din acest punct de vedere. Hrana ar putea fi o problemă, pentru că la musulmani nu se poate găti mâncarea în aceeași bucătărie, unde se gătește carne de porc”, spune Corina Constantin.
Lucrători conștiincioși
Un alt avantaj al muncitorilor din Nepal și Sri Lanka este că sunt foarte conștiincioși și dispuși să lucreze ore suplimentare.
“Feedbackul pe care îl avem de la clienții noștri este că muncitorii nepalezi și srilankezi sunt foarte conștiincioși și nu absentează de la locul de muncă. Deci un prim avantaj ar fi acela al stabilității personalului. Sunt oameni dispuși să lucreze ore suplimentare pentru că nu au aici alte responsabilități, nu au familie și focusul lor este în special pe a lucra. Își doresc să lucreze ore suplimentare și să câștige cât mai mult”, mai puncteaza Corina Constantin.
Exemplul de integrare a unei familii din Nepal
Un exemplu de integrare a unui muncitor nepalez în România este ca Lhakpa Tenji Lama. Acesta s-a stabulit în București din 2016. După un an petrecut în România și-a adus și familia.
“Am venit Romania în 2016. Când am venit în România, nu este foarte mulți oamenii din alte țări. Am lucrat în construcții, în fabrică, la hotel, în restaurant. România este o țară foarte bună, oamenii sunt foarte buni, foarte ospitalieri”, spune Lhakpa Tenji Lama.
Fiul cel mare al muncitorului nepalez, Mingmar Nuru Lama, este în topul jucătorilor de squash din România, federația de profil prezentând-l în postările de pe Facebook drept component al lotului național. La 14 ani, adolescentul este foarte bine integrat în țara noastră.
“Primul an a fost cam greu, nu știam foarte bine limba și am învățat destul de ușor cu ajutorul telefonului. Fac squash de performanță. Sunt în top cinci în clasamentul din România. Prima oară nu prea mă înțelegeam cu oamenii, dar acum mă înțeleg foarte bine. Am și mulți prieteni din Romania, am prieteni și la școală”, spune tânărul.
Recrutări aproape finalizate pe 2025
Potrivit hotărârii Guvernului, România poate aduce în fiecare an 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene. Cea mai mare problemă este durata procedurilor, potrivit specialiștilor din domeniu.
O firmă care are acum nevoie să aducă un muncitor străin îl poate avea în cel mai bun caz la finalul anului 2025.
Informaţii pentru lucrătorii străini în România se găsesc pe portalul Radio România: https://www.workandlive.ro/
Reporter: Daniel Dancea