REPORTAJ | „Degustarea cârnaților bănățeni”, o ediție cu premiere la Jimbolia
Cei mai gustoşi cârnaţi din Banat au fost desemnaţi, ieri, la Jimbolia. Sărbătoarea anuală a redacţiei săptămânalului german regional Banater Zeitung din Timişoara a reunit câteva sute de participanţi din ţară şi din străinătate

Articol de Radio Timișoara, 21 februarie 2025, 09:38 / actualizat: 21 februarie 2025, 11:09
Worschtkoschtprob. Numele manifestării provine din dialectul șvăbesc și înseamnă degustarea cârnaților. Obiceiul este vechi, de sute de ani și oferă gospodarilor posibilitatea de a-și prezenta în comunitate cârnații rezultați în urma tăierii porcului dinainte de Crăciun, acum, spre sfârșitul iernii, când acest produs ajunge la forma lui optimă pentru consum.
Redactorii Banatăr Zeitung au inițiat pe marginea obiceiului o competiție regională în anul 1972, sistată după mai bine de zece ani de regimul comunist. Evenimentul a fost reluat abia în 1994 și a devenit unul public în urmă cu 30 de ani, când s-a transformat în sărbătoarea anuală a publicației germane.
De aceea, biletul de intrare la eveniment a constat într-un abonament actual la cotidianul Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, în cadrul căruia apare miercurea săptămânalul regional Banater Zeitung, sau o bucată de cârnat din producția proprie care a intrat în concurs.
“Am avut ocaza să spunem <Mulțumesc> cititorilor noștri care au fost în număr foarte mare prezenți, același <Mulțumesc> putem spune celor care au fost alături de noi cu probe, cu mostre de cărnați. Dacă aceste două entități nu mai există sau nu mai participă, nu și-are rost un asemenea eveniment”, spune şef redactorul șef al Banater Zeitung, Siegfried Thiel.
Noutăți la Worschtkoschtprob
Prima noutate a ediției actuale a fost locul de desfășurare, Jimbolia fiind a XI-a localitate din Banat în afara Timișoarei, în care poposește evenimentul.
Ediția din acest an a degustării cârnaților bănățeni a fost organizată în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Asociația „Vergissmeinnicht” și Primăria Jimbolia, unde Forumul German are un consilier local în persoana medicului Hademar Bös.
“M-a rugat pentru un ajutor din partea orașului. Cum eu sunt și consilier local, am legături cu primarul și imediat a fost de acord și domnul primar să organizăm acest eveniment aici în Jimbolea. Eu sunt foarte bucuros că am putut să ajut la evenimentul acesta și sper că lumea e mulțumită și se bucură de acest eveniment”, spune Hademar Bös.
O altă noutate a fost decernarea unui premiu special al jurnaliștilor prezenți la eveniment, care au degustat toate probele și și-au desemnat favoritul. Membru în jurul jurnaliștilor a fost și realizatorul Matinalului de la Radio Timișoara, Lavinius Petreanu.
“Toate cele 30 de probe au fost delicioase, mi-a fost foarte, foarte greu să aleg. Am ales în cele din urmă unul dintre cârnați, cel care mi-a dus mie cel mai mult a cârnat bănățean”, spune Lavinius Petreanu.
Evenimentul a fost presărat cu muzică și dansuri populare șvăbești. Un juriu alcătuit din cinci gurmanzi bănățeni din România și Germania a apreciat și departașat toată cele 31 de probe de cârnați, iar la final, redactorul Banater Zeitung, Ștefana Ciortea Neamțiu, a anunțat câștigătorii.
“Pentru prima dată am avut în acest an un premiu al jurnaliștilor, iar aceștia au ales cârnațul cu numărul 18, astfel cât premiul presei a mers către Tommy Heinrich din Sânandrei, iar juriul a decernat trei premii, locul 3, Mihail Cristian Drăgan, din Timișoara, locul 2, Osvald Zahari, din Jimbolia și locul 1, Heinrich Ternes, din Sânandrei„, spune Ștefana Ciortea Neamțiu.
Reporter: Adrian Ardelean