Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Harta producătorilor locali din zona Deta

Producătorii locali din aria Grupului de Acțiune Locală (GAL) Timiș-Torontal-Bârzava, din zona Deta, vor putea fi găsiți mai ușor de anul acesta, cu ajutorul unei hărți disponibile online.

Harta producătorilor locali din zona Deta
Foto: pexels.com

Articol de Radio Timișoara, 26 martie 2025, 07:41 / actualizat: 26 martie 2025, 18:32

De la verdețuri și legume, până la preparate din carne, pâine, brânzeturi, sucuri naturale sau răchie, au fost identificați aproape 200 de producători locali dispuși să-și valorifice o parte din produse direct de acasă sau în piețele volante.

Bogăția locală și promovarea producătorilor

„Este o adevărată bogăție”, spune Nelu Iovan, directorul Asociației Timiș-Torontal-Bârzava, care speră că în acest fel producătorii vor fi puși mai bine în valoare.

Din fiecare comună, cel puțin 10 producători au fost cartați. Cartarea lor se va încheia prin realizarea unui site unde vor fi prezentați. Este vorba despre producători care pot fi vizitați de doritorii de produse locale de casă. Doar în GAL-ul nostru sunt cartografi 190 de producători locali. Am fi surprinși să vedem că încă se produc mâncăruri tradiționale în familii tinere”, spune Nelu Iovan.

Povestea lui Sebastian Boboiciov: Pâine tradițională ca la bunica

Sebastian Boboiciov a început să facă pâine, inițial pentru familie și prieteni, dar în timp a ajuns să producă pentru oricine dorește o pită de casă făcută din făină obținută la o moară cu pietre.

Înainte făcea bunica. După ce nu a mai putut să facă, din dorința de a mânca o pâine tradițională, căutam gustul. Nu l-am găsit niciunde, așa că am început să fac eu acasă. După aceea, am început să fac pentru diferite evenimente între prieteni, să mâncăm o pâine bună, cu o mâncare bună, și ulterior am încercat să și comercializăm. Prima pită am făcut-o de foame. Se întâmpla acum 5 ani. Am studiat rețete și am învățat să o fac. La început nu ieșea, dar până la urmă am reușit”, povestește Sebastian Boboiciov.

Sebastian produce deja câteva sute de pâini săptămânal, dar, din respect pentru calitate și cumpărători, nu dorește să mărească producția.

În momentul în care schimbăm direcția, nu vom mai putea merge pe ideea pe care am pornit și nu ne dorim asta. Vom continua să producem pâinea tradițională, așa cum o făceau bunicii”, mai spune el.

Sorina Marcovici: De la agricultură la mezeluri artizanale

Sorina Marcovici s-a născut și a trăit aproape toată viața la Timișoara. De 10 ani s-a mutat la Denta, unde și-a dedicat mare parte din timp agriculturii. Împreună cu soțul, crește viței și, de mai bine de un an, a devenit producător local, producând cârnat și salam de casă.

Am luat teren agricol și trebuie să-l muncim. Am început să creștem viței și să valorificăm munca noastră. Așa că am dezvoltat o mică afacere. Facem mezeluri: cârnați cu carne de porc, jumătate vită, jumătate porc, și salam. Este rețeta noastră artizanală, în care folosim condimentele clasice: sare, boia, piper, muncă și timp. Este foarte important timpul, pentru că produsele se usucă doar natural”, explică Sorina Marcovici.

Piața micilor producători de la Denta

De anul acesta, la Denta funcționează săptămânal o piață a micilor producători, pe care cei de la Grupul de Acțiune Locală își propun să o dezvolte și să o multiplice.

Sper să dezvoltăm activitatea. GAL-ul de la Deta, Asociația Timiș-Torontal-Bârzava, va încheia un parteneriat cu firma domnului Marcovici și cu o altă asociație condusă de doamna Delia Barbu. Vom participa în acest consorțiu la coorganizare și vom promova aceste piețe, chiar dacă le vom muta din când în când destinația din Denta în Deta sau în alte localități din județ”, explică Nelu Iovan.

Salvarea tradițiilor locale

Dacă în urmă cu 30-40 de ani, în fiecare gospodărie existau porci și vaci, iar fiecare gospodar știa să-și prepare cârnații și brânza, acum situația s-a schimbat. Cei 200 de producători locali identificați sunt cei care încă păstrează această tradiție de familie.

Tocmai din acest motiv, demersul Grupului de Acțiune Locală de la Deta este cu atât mai valoros, cu cât încearcă să conserve și să promoveze această bogăție pe care Banatul încă o mai are.

Reporter: Remus Nistoran

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții în zootehnie
Economie vineri, 21 martie 2025, 19:09

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții în zootehnie

Zootehnia va beneficia de un program de investiţii în valoare de 4 milioane de lei pentru dezvoltare. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a...

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții în zootehnie
Program de dezvoltare a sectorului de procesare în România
Economie vineri, 21 martie 2025, 17:17

Program de dezvoltare a sectorului de procesare în România

Ministerul Agriculturii derulează un program amplu de dezvoltare a sectorului de procesare în România. Prezent astăzi la Peşteana, în judeţul...

Program de dezvoltare a sectorului de procesare în România
Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad
Economie vineri, 21 martie 2025, 11:17

Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad

Peste 50 de focare de leucoză enzootică bovină au fost descoperite în judeţul Arad, majoritatea în ultimele trei săptămâni, de când a...

Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad
Mii de oi blocate de la export din cauza pestei micilor rumegătoare
Economie joi, 20 martie 2025, 13:04

Mii de oi blocate de la export din cauza pestei micilor rumegătoare

Mii de oi ce urmau să fie exportate sunt blocate în ferme din judeţul Arad, din cauza focarului de pesta micilor rumegătoare depistat în Bihor....

Mii de oi blocate de la export din cauza pestei micilor rumegătoare
Economie joi, 20 martie 2025, 12:41

Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local

Profesorul Dănuț Morodan a început să adune informații despre felul în care părădaica, așa cum se numește tomata în regiune, a schimbat...

Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local
Economie miercuri, 19 martie 2025, 18:46

Un nou transport agabaritic a ajuns la termocentrala Mintia

Un nou transport agabaritic, cu un generator electric pentru termocentrala de la Mintia, a ajuns la destinaţie, după ce a plecat din Nădlac pe 14...

Un nou transport agabaritic a ajuns la termocentrala Mintia
Economie marți, 18 martie 2025, 09:18

Pomii fructiferi, în pericol din cauza temperaturilor scăzute

Temperaturile scăzute anunțate de meteorologi pun în pericol pomii fructiferi, care sunt deja înfloriți. Piersicii și caișii sunt cei mai...

Pomii fructiferi, în pericol din cauza temperaturilor scăzute
Economie vineri, 14 martie 2025, 18:45

Angajatori de Top. Târgul care oferă cele diverse joburi, din nou la Timișoara

Târgul de joburi Angajatori de Top a adunat și anul acesta sute de candidați dornici să își găsească un loc de muncă sau să exploreze...

Angajatori de Top. Târgul care oferă cele diverse joburi, din nou la Timișoara