Ce urmează după moartea Papei Francisc?
Papa Francisc a încetat din viaţă luni dimineaţă la vârsta de 88 de ani, a anunţat Vaticanul. Decesul suveranului pontif survine la o zi după duminica Paștelui când a avut loc ultima apariție publică în balconul Basilicii Sf. Petru.

Articol de Radio Timișoara, 21 aprilie 2025, 14:26
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc peste nouă zile, iar conclavul pentru alegerea succesorului său peste o lună, a anunțat Vaticanul.
Ce se întâmplă când moare Papa?
În mod traditional, înmormântarea papală este un eveniment elaborat, însă Papa Francisc a aprobat recent planuri pentru ca întregul proces să fie mai simplu.
Pontifii anteriori erau îngropați în trei sicrie suprapuse din chiparos, plumb și stejar. Papa Francisc a optat pentru un sicriu simplu din lemn, căptușit cu zinc.
De asemenea, Papa Francisc a renunțat la tradiția de a așeza trupul pe o platformă înălțată în Bazilica Sfântul Petru pentru vizionare publică.
Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu vor fi invitați să o facă în timp ce trupul său rămâne în interiorul sicriului, cu capacul îndepărtat, notează BBC.
Papa Francisc va fi și primul pontif din ultimul secol care va fi înmormântat în afara Vaticanului, respective în Bazilica Santa Maria Maggiore, una dintre cele patru bazilici papale majore din Roma.
Cine alege noul Papă?
Noul Papă trebuie ales de cei mai înalți oficiali ai Bisericii Catolice, reuniți în conclav peste aproximativ o lună după cum a anunțat Vaticanul.
În prezent, există 252 de cardinali catolici, dintre care 138 sunt eligibili să voteze pentru noul Papă. Cei peste 80 de ani nu pot participa la vot, deși pot lua parte la dezbaterile despre cine ar trebui ales.
Alegerea noului pontif are loc loc în interiorul Capelei Sixtine. Fiecare cardinal votează pentru candidatul preferat până când se stabilește un câștigător, proces care poate dura câteva zile.
Singurul indiciu privind stadiul alegerii este fumul care iese de două ori pe zi din arderea buletinelor de vot. Fumul negru semnalează eșecul alegerii. Fumul alb tradițional înseamnă că un nou Papă a fost ales.
Din cei 266 de papi aleși până în prezent, 217 au fost din Italia, precizează BBC.
Principalii candidați pentru a conduce Biserica Catolică
Luis Antonio Tagle (Filipine)
Cardinalul Luis Antonio Tagle, 67 de ani, este considerat un candidat puternic pentru a continua agenda progresistă a Papei Francisc. Tagle, un susținător al incluziunii și evanghelizării, are o experiență semnificativă în conducerea Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor și a fost o figură de încredere în cercul intim al lui Francisc.
Moștenirea lui Tagle îl face, de asemenea, o alegere convingătoare, deoarece catolicismul crește rapid pe continent, în special în Filipine.
Pietro Parolin (Italia)
Cardinalul Pietro Parolin, în vârstă de 70 de ani, este unul dintre cei mai experimentați oficiali ai Vaticanului. În rolul său de secretar de stat al Vaticanului din 2013, acesta a jucat un rol major în afacerile diplomatice, inclusiv în negocierile sensibile cu China și guvernele din Orientul Mijlociu.
Parolin este văzut ca un candidat moderat din punct de vedere teologic, o persoană care ar putea oferi stabilitate, menținând în același timp unele dintre reformele lui Francisc.
Legăturile sale profunde cu birocrația de la Vatican fac din el un candidat puternic pentru cei care favorizează continuitatea.
Peter Turkson (Ghana)
Cardinalul Peter Turkson, în vârstă de 76 de ani, este o figură cunoscută în cercurile de justiție socială ale Bisericii. Ca fost șef al Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, Turkson a fost vocal în probleme precum schimbările climatice, sărăcia și justiția economică.
Alegerea lui Turkson ar marca un moment istoric, fiind primul papă african din ultimele secole. Cel mai recent pontif african a fost Papa Gelasius, care a fost în funcție între anii 492 și 496 d.Hr. Născut la Roma din părinți africani, Gelasius a fost cunoscut pentru scrierile sale teologice ample și pentru susținerea fermă a carității și justiției pentru săraci.
Peter Erdő (Ungaria)
Peter Erdő, 72 de ani, este unul dintre principalii candidați conservatori.
Erudit respectat în domeniul dreptului canonic, Erdő a fost un susținător puternic al învățăturilor și doctrinei catolice tradiționale. El a fost anterior șeful Consiliului Conferințelor Episcopale Europene și a pus accentul pe ortodoxia teologică.
Pentru cei care doresc o întoarcere la conservatorismul lui Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, Erdő ar reprezenta o schimbare majoră față de abordarea lui Francisc.
Angelo Scola (Italia)
Cardinalul Angelo Scola, în vârstă de 82 de ani, este un concurent papal de lungă durată. S-a numărat printre favoriții conclavului din 2013 care l-a ales în cele din urmă pe Papa Francisc. Scola, fost arhiepiscop de Milano, are rădăcini teologice adânci și se adresează celor care susțin o Biserică mai centralizată și mai ierarhică.
Poziția sa tradiționalistă îl face un candidat puternic pentru cei care doresc să se îndepărteze de reformele lui Francisc, însă vârsta sa ar putea fi un dezavantaj pentru el.