Provocările viitorului Papă: între modernism, tradiție și chemarea la pace
Istoricul timișorean Sorin Ionescu explică mizele alegerii viitorului suverna pontif din perspectivă religioasă, dar și socială.

Articol de Radio Timișoara, 27 aprilie 2025, 18:55
După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește pentru unul dintre cele mai importante momente de tranziție: alegerea unui nou Suveran Pontif.
În timp ce perioada de doliu continuă la Vatican, credincioșii și liderii religioși reflectează deja asupra provocărilor pe care viitorul papă va trebui să le înfrunte.
Istoricul timișorean Sorin Ionescu explică mizele alegerii viitorului suverna pontif din perspectivă religioasă, dar și socială.
“Vorbim despre provocările specifice fiecarei comunități și fiecare societăți din care nouă papă va veni. Pe de altă parte, va mai fi și o altă provocare în perspectiva relației cu modernism versus traditionalism, o provocare pe care o trăim social, nu doar în interiorul bisericii, dacă ne întoarcem la erudiția specifică bisericilor romano-catolice sau, din contră, vom merge spre o apropiere tot mai mare spre comunitățile defavorizate. Dar, indiferent de alegerea care va fi făcută, este clar că noul papă va trebui să continue reformele începute de Sfântul Părinte Francisc I, va trebuit să ducă mai departe discuțiile teologice și nu numai începute în timpul acestuia și cred că noul lider va trebui să-și asume această misiune de moderație între liderii politici lumii și de a-i invita la masă pentru a face pace în lume, acolo unde oamenii mor pentru că politicienii nu reușesc să se înțeleagă”, spune Sorin Ionescu.
Conclavul ar putea fi convocat pentru alegerea unui nou suveran pontif între 5 și 10 mai.
În timpul conclavului, cardinalii vor vota de patru ori pe zi, în Capela Sixtină, de două ori dimineaţa şi două ori după-amiaza.