Juridic | Suspendarea contractului individual de muncă pe durata cercetării disciplinare
„ Lucrez la o fabrică și am fost anunțat că sunt cercetat disciplinar pentru că aș fi lipsit de la serviciu. Șeful meu mi-a spus că până se finalizează cercetările contractul meu de muncă este suspendat și nu mai am ce cauta la serviciu. Este legal să procedeze așa?”

Articol de Dana Florea, 28 aprilie 2025, 11:58
Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice.
Astăzi voi răspunde unui ascultător din Topolovățu Mare care ne roagă să îl sfătuim cu privire la următoarea situație: „ Lucrez la o fabrică și săptămână aceasta am fost anunțat că sunt cercetat disciplinar pentru că aș fi lipsit de la serviciu. Eu m-am prezentat în fiecare zi, însă am întârziat cu vreo 20 minute și nu mi s-a mai permis accesul. Avem cartele de acces și nu mai putem intra dacă întârziem mai mult de 5 minute după ora 8. Șeful meu mi-a spus că voi primi o convocare acasă pentru cercetarea disciplinară, iar până se finalizează cercetările contractul meu de muncă este suspendat și nu mai am ce cauta la serviciu. Este legal să procedeze așa? Ar trebui să stau acasă și să nu fac nimic așteptând convocarea de la firmă? Vă mulțumesc.”
Se impune să precizăm însă că unul dintre principalele drepturi ale salariatului este dreptul la protecție în caz de concediere, aceasta însemnând că orice concediere trebuie făcută cu respectarea strictă a prevederilor Codului Muncii, raportat la motivul care a condus angajatorul la luarea acestei măsuri.
Conform Codului Muncii, una dintre situațiile în care salariatul poate fi concediat este aceea în care salariatul a săvârșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancțiune disciplinară.
Absențele repetate de la serviciu constituie motive temeinice pentru concedierea salariatului, iar stabilirea unor reguli stricte privitoare la accesul în fabrică și programul de lucru sunt la latitudinea angajatorului, cu condiția că aceste reguli să fie aduse la cunoștință salariaților.
În aceste situații însă, concedierea poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile și în termenele stabilite de Codul Muncii.
Mai mult, conform art.62 al.3 din Codul Muncii, concedierea nu se poate face decât prin decizie scrisă a angajatorului, care, sub sancțiunea nulității absolute, trebuie să fie motivată în fapt și în drept și să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată și la instanță judecătorească la care se contestă.
În ceea ce privește măsura suspendării contractului de muncă al salariatului până la finalizarea cercetării disciplinare, precizam că aceasta nu este conformă legislației în vigoare, în condițiile în care încă din anul 2016, prevederile Codului Muncii care permiteau acest lucru au fost declarate neconstituționale.
Recomandăm așadar ascultătorului nostru să se prezinte la serviciu și să solicite prin cererea scrisă înregistrată la secretariarul societății să îi fie comunicată decizia de suspendare a contractului de muncă, pe care o vă putea contesta în instanță în termenul legal.
De asemenea, în măsura în care vă fi convocat la cercetarea disciplinară îi recomandăm să se prezinte la data și ora indicate de angajator și să ofere explicațiile necesare, astfel încât să existe premisele rezolvării amiabile a respectivei situații.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastrăs la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str. Pestalozzi nr.14A.
Vă mulțumesc!
Mai multe sfaturi juridice găsți AICI.