Kunsthalle Bega prezintă expoziția Work as a Trace as a Place a artistului slovac Martin Piaček
29 aprilie 2025 – 14 iunie 2025 @ 19:00 –
Expoziția reunește câțiva ani de explorare în care artistul s-a aplecat asupra contrastului dintre moale și solid, urmărind călătorii materiale cartografiate în piatră.
Articol de Dana Florea, 29 aprilie 2025, 19:00

Kunsthalle Bega din Timișoara prezintă prima expoziție în România a artistului Martin Piaček, ”Work as a Trace as a Place”, orchestrată de Anetta Mona Chișa, eseu de Jan Zálešák. Expoziția se deschide marți, 29 aprilie 2025, ora 19.00 cu un tur realizat de Martin Piaček și Anetta Mona Chișa.
Această expoziție reunește câțiva ani de explorare a contrastului dintre moale și solid, urmărind călătorii materiale cartografiate în piatră: de la sedimente la calcar la formă cristalină, de la munte la atelier și apoi în spațiul galeriei, de la blocul brut la obiectul sculptat.
Totodată, sunt reflectate istoriile de mediu încorporate în fiecare piesă — golul lăsat în urmă în carieră, praful inhalat de artist, viitorul incert al acestor forme pe măsură ce își continuă evoluția materială.
Pentru Martin Piaček, munca este atât imperativ, cât și datorie — o chemare și o compulsie. Ea cere prezență fizică, apelând la forță corporală și reziliență emoțională. Practica sa îmbrățișează lentoarea, repetiția și vulnerabilitatea, opunându-se deliberat vitezei și detașării tehnologiilor de fabricație digitală. Corpul sculptorului devine o extensie a uneltelor sale, unde gândul și atingerea se unesc într-un act singular și continuu. În acest spațiu, mintea și materialul se modelează reciproc, dincolo de limitele intenției sau ale controlului. (Anetta Mona Chișa)
Proiect susținut de Academia de Arte Vizuale și Design din Bratislava și BEGA.
Expoziția este deschisă până în 14 iunie 2025 și poate fi vizitată de marți până sâmbătă între orele 12.00 – 18.00.
Martin Piaček
Martin Piaček (Slovacia) este artist, educator și coordonator al studioului VVV (Vizual–Verbal–Public) în cadrul Departamentului de Intermedia de la Academia de Arte Vizuale din Bratislava.
Format ca sculptor, activează într-o varietate de medii pentru a reexamina critic tehnicile tradiționale de sculptură, materialele și politicile monumentelor.
Practica sa explorează teme precum memoria, miturile naționale și, mai recent, istoriile de mediu. Dincolo de activitatea artistică și pedagogică, Piaček este implicat în proiecte curatoriale, intervenții în spațiul public și inițiative civice precum Public Pedestal, DiStO și KU.BA. În prezent, este implicat în proiectul Freedom Monument din Veľká Mača și coordonează platforma discursivă Liquid Dogmas.
Anetta Mona Chişa
Anetta Mona Chişa este o artistă a cărei practică se extinde asupra instalației, video-ului, performance-ului și sculpturii, angajându-se profund în explorarea materialității și interdisciplinarității.
Născută în România și stabilită la Praga, ea privește lumea printr-un filtru al atenției, căutând să experimenteze realitatea ca un flux continuu, mai degrabă decât ca un ansamblu de obiecte discrete guvernate de legi fizice.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.