FOTO / AUDIO / VIDEO / “Worschtkoschtprob”, din nou la Timișoara. Care este secretul celor mai gustoși cârnați bănățeni?
Unul dintre cele mai așteptate evenimente culinare ale începutului de an este “Degustarea cârnaților bănățeni”. “Worschtkoschtprob” a revenit, anul acesta, la Timișoara, după trei ediții care s-au desfășurat la Sânnicolau Mare, Lugoj și Sântana.
Articol de Radio Timișoara, 29 ianuarie 2015, 15:30 / actualizat: 4 martie 2015, 10:08
Zeci de feluri de cârnați realizați după rețete tradiționale din Banat au fost degustați, joi, la Casa Adam Müller-Guttenbrunn din Timișoara. Competiția lansată de “Banater Zeitung” a pastrat secțiunile consacrate: cârnați făcuți în propria gospodarie, respectiv, cei produși pentru comert.
În concurs s-au înscris 30 de producători individuali și 35 de firme producătoare de mezeluri care au prezentat cei mai gustoși cârnați bănățeni. Mezelurile afumate sau picante, fie din carne de porc, vită sau oaie au fost cele mai apreciate de către zecile de timișoreni care au venit să savureze bunătățile tradiționale.
Cel mai bun cârnat din Banat este produs la Satchinez, conform deciziei juriului, și este bazat pe o rețetă care combină carnea de porc și cea de vițel.
Timotei Țintoi, câștigătorul concursului, spune că premiul îl dedică amintirii bunicului său, un priceput măcelar neamț din Satchinez. Rețeta pe care o folosește Timotei Țintoi este una veche de 97 de ani, esențială fiind carnea de porc crescut la casă, iar la capitolul ingrediente – boia, usturoi, sare, piper.
Locul al doilea a fost ocupat de un timișorean, iar pe locul al treilea s-a clasat un producător din Cenad.
Printre degustatorii de cârnați s-a aflat și deputatul Ovidiu Gantz din partea Forumului Democrat al Germanilor din Banat care sublinia că “Worschtkoschtprob” este o sărbătoare tradițională a zonei, indiferent că este vorba despre români, germani sau maghiari, singura diferență fiind dată de modul de preparare a produselor.
Până în anul 1989, “Worschtkoschtprob” a fot o manifestare culinară privată, dar a intrat în circuitul public în urmă cu mai bine de două decenii.