Zeci de subsoluri inundate în Timișoara! Soluții pentru a preveni refularea apei în subsoluri
În ultimele două săptămâni, la dispeceratul societății Aquatim au fost anunțate peste 40 de sesizări privind subsoluri inundate. Aceasta este una dintre cele mai frecvențe chestiuni reclamate de timișoreni, în special în perioadele ploioase. Când plouă abundent, debitele de apă din canalizare sunt foarte mari și depășesc capacitatea de preluare a reţelei, astfel că sistemul intră sub presiune şi apa poate refula în subsoluri, explică reprezentanții societății Aquatim.
Articol de Radio Timișoara, 4 februarie 2015, 14:24
Problemele apar, în principal, din cauza lucrărilor neautorizate sau defectuoase pentru că multe subsoluri din Timișoara au fost reamenajate ca locuințe, birouri sau spații comerciale. În aceste condiții riscul de inundare a acestor spații crește, avertizează Aquatim.
Una dintre soluțiile recomandate este montarea pe rețeaua interioară de canalizare a unei clapete antirefulare.
Este foarte important ca apa de ploaie colectată de pe acoperişuri sau alte suprafeţe să fie evacuată după clapetă şi, pe perioada ploilor torenţiale, consumul interior de apă să fie limitat, pentru a evita inundarea.
Inundațiile din subsoluri sunt provocate și de aruncarea deșeurilor menajere și a altor obiecte în vasul de toaletă sau direct în canalizare de către locatari. Timișorenii sunt sfătuiți să nu arunce astfel de deșeuri în canalizare pentru că există ricul ca racordul clădirii să se înfunde iar apa murdară să refuleze.
Dacă rețeaua de canalizare este „solicitată” mai mult din cauza ploii, rețeta unui dezastru în locuință este ca și asigurată, avertizează Aquatim.