AUDIO / FOTO / Cei doi foști ofițeri de poliție din Ankara, acuzați de spionaj, cer azil în România!
Avocații celor doi speră ca Ministerul Justiției sa nu confirme mandatele internaționale de arestare, iar ei să rămână în România. Ei au fost prinși la vama Nădlac de către polițiștii arădeni în timp ce încercau să părăsească țara. În acest moment, cei doi se află în arestul IPJ Timiș, pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care Ministerul Justiției din România așteaptă dovezi de la Ministerul Justiției din Turcia, pentru a le confirma mandatele de arestare. Daca acestea se vor confirma, ei vor fi extrădați. Cei doi fosti polițiști sunt acuzați de spionaj politic, faptă care în Turcia se pedepește cu până la 20 de ani de închisoare.
Articol de Carla Chiu, 9 februarie 2015, 18:58
Totul a început în timpul mandatului fostului premier turc, actual președinte, Recep Tayyip Erdogan. Cei doi ofițeri turci sunt acuzați de interceptarea comunicațiilor unor oficiali, încălcarea vieții private și apartenența la o organizație ilegală. Ei au facut cercetări față de mai multi demnitari, între care și președintele Erdogan. Reprezentanţii legali ai poliţiştilor spun că aceştia căutau dovezi despre finanțări ilegale făcute de demnitari politici către organizații teroriste.
Mehmet Surer – avocat.
Cei doi ofițeri au fost dați afară din poliție, alături de alți 10 polițiști care au lucrat la acest caz. Toți au fost acuzați de spionaj politic, cinci dintre ei fiind reținuți, iar ceilalți cercetați sub control judiciar. Familiile celor doi foşti polițiști susțin că au fost harțuite, iar locuințele lor percheziționate fără mandat. Acum singura speranță pe care o au este ca cei doi să rămână aici.
Avocatul din oficiu a cerut autoritatilor române azil politic pentru cei doi foşti poliţişti. Horea Ungur
În ultimele 7 luni, în Turcia, peste 470 de polițiști au fost arestați. Toate persoanele cercetate au ocupat funcții de conducere în direcția de combatere a terorismului și a criminalității organizate.