OSCAR 2015: „Birdman” este ‘Cel mai bun film al anului’. LISTA CÂŞTIGĂTORILOR
Academia Americană de Film şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a 87-a ediţii a Galei Premiilor Oscar.
Articol de Radio Timișoara, 23 februarie 2015, 07:46
Considerat ca favorit în cursa pentru cel mai bun film, pelicula “Birdman” – “Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei”, în regia lui Alejandro González Iñárritu a câştigat premiul Oscar pentru ‘Cel mai bun film al anului’.
“Birdman” spune povestea unui actor, interpretat de Michael Keaton, odată celebru în rolul unui supererou, care încearcă să revină la gloria de odinioară în rolul care l-a consacrat, pe Broadway.
De altfel, Alejandro González Inárritu a câştigat cu filmul “Birdman” premiul Oscar pentru ‘Cea mai bună regie’.
Actorul britanic Eddie Redmayne a câştigat premiul Oscar la categoria cel mai bun actor în rol principal pentru portretul pe care-l face celebrului astrofizicianului Stephen Hawking în filmul biografic “The Theory of Everything” – “Teoria întregului”
Acesta este primul premiu Oscar pentru actorul în vârstă de 33 de ani, care a mai câştigat cu această interpretare şi un Glob de Aur, un premiu SAG şi unul BAFTA.
Julianne Moore şi-a confirmat statutul de mare favorită şi a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal cu producţia ‘Still Alice’, în care joacă rolul unei profesoare universitare care este diagnosticată cu maladia Alzheimer. Acesta este primul premiu Oscar primit de Julianne Moore, care a mai fost nominalizată de patru ori. Actriţa în vârstă de 54 de ani era marea favorită a categoriei după ce a mai câştigat cu acest rol şi un Glob de Aur, un premiu SAG şi un premiu BAFTA.
Premiul Oscar pentru ‘Cel mai bun scenariu adaptat’ a fost câştigat de Graham Moore pentru filmul “The Imitation Game” – “Jocul codurilor”
Premiul Oscar pentru ‘Cel mai bun scenariu original’ a fost câştigat de Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris şi Armando Bo pentru filmul “Birdman”.
Patricia Arquette a câştigat primul său premiu Oscar, cel pentru rol secundar feminin, cu interpretarea unei mame care luptă pentru a-şi creşte cei doi copii în “Boyhood”, conform Reuters.
J.K. Simmons a câştigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, în cadrul celei de-a 87-a Gale a Premiilor Oscar pentru rolul unui profesor de muzică tiranic, în filmul ‘Whiplash’, de Damien Chazelle, conform AFP şi Reuters.
Drama poloneză ‘Ida’, filmată în alb şi negru, a câştigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, momentul culminant al unui sezon în care această producţie, despre o tânără care îşi descoperă identitatea etnică şi culturală în Polonia după cel de-al Doilea Război Mondial, a câştigat mai multe premii importante atât în Europa cât şi în SUA.
Lista câştigătorilor:
Cel mai bun film al anului – Birdman
Cea mai bună actriță în rol principal —Julianne Moore
Cel mai bun actor în rol principal — Eddie Redmayne
Cel mai bun actor în rol secundar – J.K.Simmons
Cea mai bună actriţă în rol secundar – Patricia Arquette
Cea mai bună regie — Alejandro González Inárritu pentru filmul „Birdman”.
Cel mai bun scenariu adaptat — Graham Moore pentru filmul „The Imitation Game”.
Cel mai bun scenariu original— Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris și Armando Bo pentru filmul „Birdman”.
Cea mai bună coloană sonoră — „The Grand Budapest Hotel”.
Cea mai bună melodie originală — „Glory” din „Selma” (Common and John Legend).
Cel mai bun lungmetraj documentar — „Citizenfour”.
Cel mai bun montaj —”Whiplash”.
Cea mai bună imagine— „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”.
Cea mai bună regie artistică— „The Grand Budapest Hotel”.
Cel mai bun film de animație – „Big Hero 6″
Cel mai bun scurtmetraj animat —”Feast”.
Cele mai bune efecte vizuale — „Interstellar”
Cel mai bun mixaj de sunet — „Whiplash”.
Cel mai bun montaj de sunet — „American Sniper”.
Cel mai bun scurtmetraj documentar —”Crisis Hotline: Veterans Press 1″
Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune — „The Phone Call”.
Cel mai bun film străin – drama poloneză “Ida”
Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură —”The Grand Budapest Hotel” (Frances Cannon).
Cele mai bune costume —”The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero).