Iohannis a promulgat legea prin care şeful IGPR are rang de secretar de stat şi e numit de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. (1) al Art. 8 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, care prevede că Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a premierului, act normativ care fusese trimis spre reexaminare Parlamentului de către fostul preşedinte Traian Băsescu, informează Agerpres.
Articol de Carla Chiu, 11 martie 2015, 14:22
Deputaţii au respins pe 25 februarie cererea de reexaminare formulată anul trecut de fostul preşedinte Traian Băsescu, adoptând legea în forma iniţială, care prevede că IGPR este condus de un inspector general cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor.
În 15 decembrie 2014, în calitate de primă cameră sesizată, şi Senatul a respins cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a proiectului de lege.
În iunie anul trecut, Traian Băsescu a semnat cererea de reexaminare asupra legii care modifică organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, cerând respingerea acestui act normativ pe motiv că acordarea rangului de secretar de stat şefului IGPR nu este întemeiată, iar prin numirea acestuia de către premier se creează disfuncţionalităţi de ordin ierarhic ale actului unitar de comandă la nivelul structurilor ce compun ordinea publică.
‘Apreciem că transformarea funcţiei de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) de la nivelul exclusiv profesional pe care-l stabileşte legislaţia în domeniu într-o funcţie politică nu se justifică’, se arăta în cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea alin. (1) al Art. 8 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.
Printre altele, Băsescu arăta şi că IGPR, ca structură funcţională specializată, este condus de un inspector general, punctând că este oportun ca această funcţie să fie exercitată de către un poliţist, definit ca funcţionar public civil, ce a dobândit această calitate în condiţiile legii.
‘Din aceste raţiuni, prezenta lege, în raport cu reglementarea în vigoare privind numirea inspectorului general al Poliţiei Române, conduce la constatarea că scopul urmărit de către iniţiatorii săi este de politizare a acestui serviciu public, în contradicţie cu principiile prevăzute în Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române’, indica fostul şef al statului.
Preşedintele Băsescu afirma, de asemenea, că acordarea rangului de secretar de stat inspectorului general al IGPR nu este întemeiată.
‘Numirea inspectorului general al IGPR în Colegiul Ministerului, cu drepturi depline, va genera paralelisme funcţionale, putându-se crea disfuncţii prin opiniile separate ale celor doi în actul de comandă şi control executiv, conceput a fi unitar prin Strategia de ordine publică şi reglementările de funcţionare ale Ministerului’, sublinia fostul şef al statului.
El aprecia şi că prin numirea de către prim-ministru a inspectorului general al IGPR cu rang de secretar de stat sunt create şi disfuncţionalităţi de ordin ierarhic ale actului unitar de comandă la nivelul structurilor ce compun ordinea publică.
De asemenea, în cererea de reexaminare se motiva şi nerespectarea actelor legislative care impuneau Guvernului solicitarea unui aviz din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Tot miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a semnat şi decretele privind promulgarea Legii pentru completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii ‘C.N.I’-SA.