Nămol gratuit, apreciat ca îngrășământ, dar fără căutare în Arad
Câteva mii de tone de nămol din canalizare sunt oferite gratuit drept îngrășământ de către Compania de Apă Arad agricultorilor din județ. Nămolul este colectat din canalizarea orașului și depozitat în prezent în incinta stației de epurare. Reprezentanții Companiei de Apă au organizat joi o conferință pentru a prezenta fermierilor avantajele folosirii nămolului în agricultură.
Articol de Radio Timișoara, 26 martie 2015, 17:54
Compania de Apă realizează studiile pentru terenurile agricultorilor și asigură transportul nămolului până la terenurile fermierilor. Cu toate acestea, fermierii sunt reticenți întrucât nu au încredere în această metodă de fertilizare, până acum fiind încheiat trei contracte, spune directorul tehnic al Companiei de Apă Arad, Traian Cernica.
Avem încheiate, de acum trei ani, câteva contracte, am și furnizat nămol pe aceste terenuri. S-au făcut analize la sol, solul este corespunzător și în urma utilizării nămolului, iar producțiile au crescut[…] În zona localității Șag, în zona Curtici – Sântana și în zona Pecica.
Agricultorii care folosesc nămol de la stația de epurare pentru a fertiliza solul spun că rezultatele sunt foarte bune, iar producțiile au crescut. Unul dintre agricultori din zona Curtici-Sântana, Cornel Pirtea, spune că producția a crescut în general cu 10%.
M-am decis să îl folosesc pentru că solul pe care îl dețin nu este de cea mai bună calitate. Efectele benefice au fost observate în primul rând anul trecut la cultura grâului unde, pe o porțiune de parcele îngrășate cu acest nămol, s-au văzut o vigoare mai bună a plantelor, o culoare mai sănătoasă și spicul de grâu mai mare.
Reprezentanții Companiei de Apă Arad spun că rezultatele măsurătorilor garantează efectele pozitive ale folosirii nămolului din canalizare în agricultură. Dacă nu vor reuși să îi convingă pe fermieri să utilizeze tot nămolul, Compania va trebui să îl ducă la un deponeu ecologic sau să îl incinereze, ceea ce presupune costuri foarte mari.
Sursa foto: http://www.ecology.md/