FOTO / Concurs de șah pentru nevăzători, la Timișoara
Piesele de şah se văd şi cu ochii minţii, iar deficienţele de vedere nu sunt o piedică pentru micii şahişti care practică acest sport cu pasiune. Au nevoie în schimb de table adaptate nevoilor lor:
Articol de Carla Chiu, 31 martie 2015, 15:58
‘Joc de vreo șapte ani și îmi place, că altfel nu veneam. Pătrățelele albe sunt mai ridicate, iar cele negre mai joase, sau invers, depinde de tablă. În fiecare pătrățică există o gaură, unde se fixează piciorul de la piesă. Piesele au niște piciorușe, ca să nu cadă. Trebuie să le pipăim. Piesele negre au un punct în vârf, ca să știm culoarea piesei’, explică unul dintre participanți.
‘Am început să joc acum patru ani, am început cu un coleg și învățam unul de la altul. Cu pipăitul pieselor e simplu, tabla este în relief, iar piesele au specificul lor’, spune un alt elev.
Concursul naţional de şah pentru nevăzători “Francisc Cori” se organizează de 40 de ani. Este şi un omagiu adus celui care a promovat sportul minţii, acum mai bine de o jumătate de secol, spune directorul liceului Iris din Timişoara, Dănuţ Petnaise:
Denumirea este de la un profesor din Cluj, care în urmă cu câțiva zeci de ani, s-a gndit să înființeze acest concurs pentru copii ca să dezvolte gândirea și la nevăzători, cu toate că, după mine, un nevăzător este mult mai inteligent decât un văzător. Sâmbătă va fi ultima rundă și atunci va avea loc și premierea câștigătorilor. Pentru locul întâi, premiul este de 80 de lei, pentru locul doi, 70 de lei și locul al treilea, 60 de lei.
La concursul naţional de şah de la Timişoara participă elevii cu deficienţe de vedere şi nevăzători din Arad, Buzău, Bucureşti, Cluj şi Târgu Frumos.