149 de ani de la înființarea Academiei Române. Ionel-Valentin Vlad: Academia trebuie să medieze între tendinţa globalizării şi păstrarea identităţii naţionale
Rolul Academiei Române este acela de a media corect între tendinţa integrării, globalizării şi păstrarea identităţii naţionale, a afirmat vineri, în Bucurețti, preşedintele acestui for, acad. Ionel-Valentin Vlad, la Adunarea Generală dedicată aniversării a 149 de ani de la înfiinţarea instituţiei.
Articol de Carla Chiu, 3 aprilie 2015, 14:18
‘Într-o lume care tinde să se globalizeze, o academie naţională europeană, aşa cum este Academia Română, are astăzi o misiune urgentă şi de mare responsabilitate: să medieze corect între tendinţa integrării, globalizării şi păstrarea identităţii naţionale. Rolul ei predominant este acela de a proteja şi promova identitatea culturală a ţării, adică valorile ei spirituale profunde, irepetabile, ţinând cont şi de tendinţele actuale ale dezvoltării umanităţii’, a subliniat acad. Vlad, în deschiderea evenimentului.
Preşedintele Academiei a prezentat ‘o informare retrospectivă asupra activităţii instituţiei de-a lungul unui secol şi jumătate de istorie, precum şi asupra principalelor coordonate strategice de viitor, în acord cu misiunea sa fundamentală de supremă instituţie de cultură şi ştiinţă a României’. În acest context, Vlad a afirmat că ‘Academia are capacitatea de a construi proiectul de post-aderare, strategic pentru România, argumentat ştiinţific, deasupra intereselor de partid şi a ciclurilor electorale, care să fie baza unei integrări demne şi respectate în Uniunea Europeană’.
‘Sperăm ca în 2018, la începutul anului, să avem un consens al tuturor instituţiilor importante ale ţării pe acest proiect şi să putem să făurim o coeziune naţională pentru o dezvoltare puternică şi demnă a României’, a mai spus preşedinteleAcademiei.
Şi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a susţinut că ‘România are nevoie de un nou proiect pentru noul secol, iar Academia Română este unul dintre pionii pe care trebuie să se sprijine acest proiect’.
Ministrul a anunţat că instituţia pe care o conduce va restaura şi va pune în circuitul public de vizitare toate casele artizanilor Marii Uniri, în paralel cu realizarea unui dicţionar istoric al acestor personalităţi din toate teritoriile româneşti şi cu înfiinţarea unui Centru de Istorie a Unităţii Naţionale.
‘De asemenea, mă gândesc dacă nu cumva Muzeul Unirii de la Alba Iulia n-ar trebui transformat într-un Centru Naţional de Istorie a Unităţii Naţionale, care să aibă, simultan, şi o funcţie educaţional-formativă, găzduind un colectiv permanent de cercetare şi editare de carte cu tematica Marii Uniri. Institutele de istorie, de ştiinţe filologice şi de ştiinţe juridice aleAcademiei Române pot aduce o contribuţie fundamentală la constituirea acestui centru naţional de istorie şi m-aş bucura dacă Academia ar răspunde pozitiv la invitaţia noastră de a fi partener al Ministerului Culturii al Guvernului României în proiectul de aniversare a unui secol de la Marea Unire’, a mai spus Ionuţ Vulpescu.
Cuvinte de salut au mai rostit ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Câmpeanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, membru de onoare al Academiei Române, şi fostul preşedinte al României Ion Iliescu.
Au fost transmise mesaje oficiale de felicitare din partea preşedintelui şi premierului, Klaus Iohannis şi Victor Ponta.
Adunarea Generală a fost urmată de vernisajul expoziţiei ‘Regina Elisabeta, Regina Maria, Ana Brâncoveanu de Noailles şi Elena Văcărescu – Primele femei primite în Academia Română’, deschisă în sala ‘Theodor Pallady’ a BiblioteciiAcademiei Române.
Sursa: Agerpres