Turcia a blocat reţelele de socializare pentru a împiedica difuzarea de fotografii cu procurorul ucis săptămâna trecută
Autorităţile turce au dispus luni blocarea reţelelor de socializare Twitter şi Facebook şi a site-ului YouTube pentru a împiedica difuzarea fotografiilor cu procurorul ucis săptămâna trecută în timpul unei luări de ostatici la un tribunal din Istanbul, transmite Agenția France Presse, citând mass-media locală.
Articol de Carla Chiu, 6 aprilie 2015, 15:24
Autoritatea administrativă pentru telecomunicaţii a precizat într-un mesaj pe YouTube că este vorba despre o ‘măsură administrativă’. Este prima interdicţie de mare amploare după blocajul decretat cu un an în urmă pentru a împiedica mediatizarea acuzaţiilor de corupţie care au vizat executivul islamo-conservator.
Potrivit ediţiei electronice a cotidianului Hurriyet, decizia de luni survine unei hotărâri judecătoreşti ce a dispus blocarea a 166 de site-uri, inclusiv cele trei sus-menţionate, care au publicat poze cu magistratul Mehmet Selim Kiraz.
Acesta a fost ţinut ostatic pe 31 martie timp de peste şase ore de către doi militanţi înarmaţi membri ai unei grupări radicale de extremă stânga, ce a publicat imediat pe reţelele de socializare o fotografie în care un individ îi ţine un pistol la tâmplă. Procurorul şi doi dintre atacatori au fost apoi ucişi în timpul intervenţiei poliţiei. A doua zi, justiţia turcă a deschis o anchetă împotriva a patru ziare locale ce au publicat respectiva fotografie.
Guvernul de la Ankara şi-a intensificat în ultimul an încercările de a îngrădi accesul pe acele situri şi reţele de socializare care au publicat informaţii despre acuzaţiile de corupţie ce vizează administraţia lui Erdogan şi apropiaţi ai acestuia, notează Agerpres.
Parlamentul turc a votat luna trecută o lege care permite guvernului să blocheze un site fără o decizie a justiţiei, act normativ ce a fost însă respins de Curtea Constituţională.
Sursa foto: todayszaman.com