Prefectura Hunedoara solicită intervenţia ministrului Mediului în cazul a 5.000 de tone de deşeuri cu plumb depozitate ilegal
Corpul de control al ministrului Mediului va verifica situaţia în care se află câteva mii de tone de reziduuri de plumb ce au fost aduse şi depozitate anul trecut în patru locuri din municipiul Hunedoara şi localităţile Mintia şi Şoimuş, prefectul judeţului, Sorin Vasilescu, solicitând sprijinul direct în soluţionarea acestei probleme ministrului Graţiela Gavrilescu.
Articol de Carla Chiu, 8 aprilie 2015, 15:34
‘Solicitarea instituţiei noastre este întemeiată pe faptul că situaţia, deşi foarte bine cunoscută de către cei care au obligaţia legală de a o gestiona, a rămas neschimbată, iar aceste reziduuri industriale constituie, în continuare, surse potenţiale de poluare pentru sol şi apă’, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara.
Prefectul judeţului Hunedoara este nemulţumit de ‘tergiversarea’ lucrurilor în ceea ce priveşte găsirea unei soluţii privind problema deşeurilor cu un conţinut ridicat de plumb aflate pe raza celor trei localităţi, în condiţiile în care este pentru a doua oară, în acest an, când cere intervenţia autorităţilor abilitate în probleme de mediu, se explică în comunicat.
Potrivit Agenţiei de Protecţia Mediului Hunedoara, pe raza judeţului sunt patru amplasamente pe care sunt depozitate circa 5.000 de tone de reziduuri de plumb, toate fără autorizaţie de mediu.
‘Din cele patru amplasamente, trei depozite- două la Hunedoara şi unul la Mintia, nu au fost autorizate niciodată, iar cel din localitatea Şoimuş are autorizaţia de mediu expirată şi este în procedură de revenire. La Şoimuş, APM Hunedoara are competenţe şi este în proceduri de constrângeri pentru ca operatorul economic de acolo să-şi asume responsabilităţi de gestionare a deşeurilor, până la eliminarea de pe amplasament. Pentru celelalte trei amplasamente, Garda de Mediu trebuie să dispună măsuri de eliminare şi depoluare a solului. Au fost date amenzi de către Garda de Mediu, dar trebuie aplicate şi măsuri’, a declarat directorul executiv al APM Hunedoara, Georgeta Barabaş.
Conform investigaţiilor efectuate de APM Hunedoara, deşeurile existente fac parte din categoria zgurilor metalurgice ce nu pot fi procesate fără autorizaţie de mediu.
‘Dacă aceste reziduuri nu vor fi eliminate până în luna iunie, în raportul Agenţiei de Protecţia Mediului vom apărea cu aceste amplasamente afectate de risc chimic major, cu toate consecinţele care decurg din această încadrare pentru celelalte ramuri economice’, a conchis Barabaş.
Deşeurile de plumb au fost semnalate în luna iulie 2014, iar ulterior Garda de Mediu a comunicat că a aplicat amenzi în valoare totală de 150.000 de lei şi a depus plângeri penale în cazul a trei societăţi comerciale care se fac vinovate de nerespectarea normelor de mediu.
Probele de sol prelevate la acea vreme de către inspectorii APM Hunedoara au arătat că în unele amplasamente există depăşiri de 800 de ori ale valorilor normale în ceea ce priveşte concentraţia de plumb.
Sursa: Agerpres, Foto: voceatransilvaniei.ro