Amenzi de peste 224.000 de lei în unităţile agroalimentare, în martie
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor anunță că au aplicat, în luna martie, 125 de avertismente şi 88 de amenzi, în valoare de 224.200 lei, pentru neconformităţi depistate în unităţile din industria agroalimentară, informează Agerpres.
Articol de Carla Chiu, 15 aprilie 2015, 11:50
Potrivit ANSVSA, în martie 2015, s-au efectuat 7.888 controale în unităţi din care desfăşoară activităţi pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume – fructe.
‘Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare amateriilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.’
Potrivit unui comunicat ANSVSA, în județul Gorj au fost aplicate sancțiuni în valoare de 53.200 de lei pentru: comercializarea produselor alimentare în spaţii neînregistrate, depozitare necorespunzătoare, sectorizare neadecvată, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat, manipularea necorespunzătoare a pâinii de către persoane neautorizate, unitate neînregistrată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Inspectorii ANSVSA au descoprit nereguli și în alte județe ale țării. În Cluj au fost aplicate amenzi de 29.600 pentru condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare, nerespectarea prevederilor legale referitoare la notificarea autorităţii în caz de suspiciune neconformitate, desfăşurare de activităţi neînregistrate, produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit, produse alimentare neetichetate în limba română, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare.
În Capitală, în urma neregulilor descoperite s-au aplicat amenzi în valoare de 8.000 de lei pentru neîntreţinerea igienică a spaţiilor. Și în județul Hunedoara au fost descoperite nereguli precum depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsă proceduri, neîntreţinerea igienică a spaţiilor, pentru care au fost aplicate sancțiuni în valoare de 4.600 de lei.
De asemenea în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Sursa foto: lideruldeopinie.ro