WWF-România: Râul Alb este pe punctul de a fi distrus!
Râul Alb, situat în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi în situl Natura 2000 Strei-Haţeg, este pe punctul de a fi distrus printr-un proiect de construire şi exploatare de microhidrocentrale, arată WWF- România şi Federaţia Coaliţia Natura 2000 România.
Articol de Carla Chiu, 23 aprilie 2015, 14:49
‘WWF- România şi Federaţia Coaliţia Natura 2000 România avertizează că Râul Alb, situat în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi în situl Natura 2000 Strei-Haţeg, este pe punctul de a fi distrus prin proiectul ‘Construire şi Exploatare de Microhidrocentrale pe Râul Alb’ al Abi Automotion SRL, pe baza unui cumul de avize flagrant ilegale, incluzând scoaterea ilegală de teren din circuitul silvic. Acest caz arată că România nu a învăţat destul de pe urma gravelor greşeli administrative care au distrus râurile de pe ambii versanţi ai Munţilor Făgăraş- Capra, Buda, Otic, Sebeş, Sâmbăta, Vistrişioara şi Dejani-Lupşa sau ai Munţii Ţarcu – Şucu, Olteana, Bistra Mărului ş.a.m.d.’, precizează un cominicat al WWF.
Potrivit WWF, Federaţia Coaliţia ONG Natura 2000, al cărei membru este şi WWF, a solicitat în instanţă anularea proiectului, în luna aprilie 2015, cu suspendarea lucrărilor până la soluţionarea cazului.
‘Nu în ultimul rând, în urmă cu o săptămână, Coaliţia de Mediu a trimis Ministerului Mediului o Petiţie (având în spate peste 90.000 de semnături) prin care solicită stoparea lucrărilor. În pofida tuturor acestor demersuri, investitorul a demarat lucrările şi, mai mult decât atât, a interzis în mod abuziv accesul în perimetrul respectiv, deşi vorbim de un spaţiu public. Atragem astfel atenţia asupra faptului că este necesară o voinţă politică fermă care să sprijine adoptarea unor modificări legislative privind conservarea reală a ecosistemelor râurilor şi a ariilor naturale protejate, modificări solicitate încă din 2013. În caz contrar, astfel de cazuri vor continua să distrugă cele mai valoroase zone de natură sălbatică ale ţării noastre’, se arată în comunicat.
În urma devierii râului prin aducţiune, spune Federaţia, lunca inundabilă de pe tronsonul din aval va înceta să existe.
‘Dispariţia unei suprafeţe considerabile de zonă inundabilă, deci de zonă umedă, extrem de valoroasă ecologic, pentru a plasa o hidrocentrală cu o putere instalată de doar 0.45 MW (tronsonul II), constituie o încălcare clară a principiului utilizării raţionale a zonelor umede de pe teritoriul statelor semnatare, prevăzut în Convenţia Ramsar’, subliniază WWF- România şi Federaţia Coaliţia Natura 2000 România. (Sursa: Agerpres, foto: panoramio.com)