Sindicatul Muntele se opune divizării Complexului Energetic Hunedoara
Sindicatul ‘Muntele’, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, se opune unei eventuale divizări a companiei în două sectoare: minier şi energetic, apreciind că acest lucru va duce, în primul rând, la închiderea minelor din Valea Jiului.
Articol de Carla Chiu, 23 aprilie 2015, 17:05
‘Minele nu au altă piaţă de desfacere, decât termocentralele. Minele produc acum cărbunele cu 105-120 lei/Gcal. Dacă termocentralele cumpără cărbunele cu preţul acesta, minele lucrează într-o sărăcie maximă’, a declarat joipreşedintele Sindicatului ‘Muntele’, Petre Nica.
Potrivit acestuia, în cazul unei divizări, singura cale pentru scăderea preţului la cărbune şi huila din Valea Jiului să poată fi competitivă pe piaţă ar fi doar accesarea unui ajutor de stat. Acesta se poate acorda pe programul de închidere a minelor aprobat de Comisia Europeană, până la sfârşitul anului 2018. Activitatea de extracţie va trebui încheiată însă în anul 2017, pentru ca în intervalul de timp rămas să poată fi efectuate alte lucrări necesare în exploatările miniere.
Pe de altă parte, liderul sindical este de părere că Guvernul trebuie să aprobe cât mai repede ajutorul de stat în valoare de 38 milioane euro aprobat de Comisia Europeană pentru Complexul Energetic Hunedoara. Banii sunt necesari pentru cumpărarea certificatelor de mediu, până cel târziu la 30 aprilie. Fără să aibă aceste certificate, CEH va fi amendat.
‘Dacă şedinţa de guvern va avea loc miercurea viitoare, nu mai este timp fizic pentru cumpărarea certificatelor de carbon, din ajutorul de stat. Aşa că singura soluţie viabilă este creditarea CEH şi rambursarea creditului după accesarea ajutorului de stat. Banii ajung pentru cumpărarea certificatelor, pentru că toate calculele au fost efectuate pe cheltuielile eligibile, în care sunt incluse şi certificatele de carbon’, a spus Petre Nica.
Comisia Europeană a aprobat ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara, în sumă de 37,7 milioane euro, apreciind că acesta este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat şi, în plus, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare după cele şase luni. (Sursa: Agerpres)