Incendiu lângă centrala de la Cernobîl. Autoritățile au deschis o anchetă penală! Comitet pentru situații de urgență, reunit la București
Autopritățile ucarinene au declanșat, miercuri, o anchetă penală în cazul incendiului forestier care a cuprins 320 de hectare de pădure în zona de excludere din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.
Articol de Carla Chiu, 29 aprilie 2015, 18:41
„A fost declanşată o investigaţie, conform Codului Penal, privind distrugerea faunei şi florei. Agenţii de poliţie depun eforturi pentru asigurarea ordinii şi pentru salvarea vieţilor”, a comunicat Ministerul ucrainean de Interne, potrivit Interfax și Antena3.
Autorităţile din Ucraina au suspiciuni că incendiul ar fi fost declanşat intenţionat.
Comitet pentru situații de urgență, reunit la București
Potrivit Agerpres, un Comitet ministerial pentru situaţii de urgenţă a fost convocat, miercuri, la Ministerul Mediului, pentru a discuta pe tema incendiului de vegetaţie declanşat marţi lângă Cernobîl şi măsurile ce se impun. Instituţiile cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă solicită Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor date despre potenţialii factori de risc în urma incendiului de lângă Cernobîl, din Ucraina.
‘În baza dispoziţiilor viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operaţională pentru situaţii speciale de urgenţă şi Centrului Operaţional de Comandă al Guvernului au solicitat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să furnizeze în timp real date şi informaţii concrete privind potenţialii factori de risc în urma incendiului produs în Ucraina, în proximitatea centralei nucleare de la Cernobîl‘, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.
Potrivit comunicatului, în funcţie de informaţiile primite, structurile de profil vor lua măsurile care se impun în vederea prevenirii ameninţărilor specifice.
Incendiul a ajuns la 5 kilometri de gropile cu deșeuri radioactive
Pompierii ucraineni au reuşit să localizeze marţi seara incendiul de vegetaţie izbucnit în apropierea centralei Cernobîl – scena unei catastrofe nucleare civile de proporţii în 1986 – la numai 5 kilometri de gropile cu deşeuri radioactive, aşa-numitele ‘cimitire’ radioactive, după ce vântul s-a oprit, a declarat ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, citat de Unian şi Zerkalo nedeli.
Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat, miercuri dimineaţă, că incendiul a fost localizat şi oprit, dar continuă acţiunile de stingere a focarelor propriu-zise.Filiala Greenpeace din Rusia a semnalat marţi seara că rafalele de vânt deplasează fumul spre Belarus, potrivit RIA Novosti.
Incendiul s-a produs la numai două zile după împlinirea a 29 de ani de la accidentul de la Cernobîl.
Incendiile nu sunt o noutate în zona de excludere din jurul centralei Cernobîl. După cum a declarat reprezentantul Centrului Ecologist Naţional al Ucrainei, Tatiana Verbiţkaia, dacă în zona de excludere se declanşează un incendiu forestier, el este foarte greu de oprit.
La 26 aprilie 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, la centrala de la Cernobîl. Atunci, unul din reactoarele centralei a explodat, iar materiale radioactive au ajuns în atmosferă. Norul radioactiv s-a împrăștiat, în câteva zile, în mai multe zone ale Europeri și a ajuns chiar și până în Norvegia. Radiațiile puternice au provocat decese și au cauzat afecțiuni grave celor care au fost expuși radiațiilor.
Reactorul numărul 4, distrus în explozie, a fost încastrat într-un sarcofag, pentru a preveni radiațiile.
Sursa foto: ziare.com / Guvernul ucrainean