Consorțiul Universitarea cere de la Timișoara: Un nou Pact pentru Educație
Rectorii instituțiilor de învățământ superior incluse în consorţiul „Universitaria” cer semnarea unui nou Pact pentru Educaţie, care să fie valabil până în 2020. Este una dintre prevederile rezoluţiei semnate sâmbătă la Timişoara, în urma celor două zile de discuţii care au vizat problemele sistemului de învăţământ universitar. Rectorul Universităţii de Vest şi preşedintele consorţiului, Marilen Pirtea, precizează că principalul aspect pentru care reprezentanții instituțiilor de învățământ superior pledează îl reprezintă finanțarea corespunzătoare a învățământului și cercetării.
Articol de Radio Timișoara, 16 mai 2015, 16:12 / actualizat: 16 mai 2015, 20:15
Edivent finanțarea este principalul lucru pentru care pledăm, acel 6% asigurat și garantat prin Constituție, finanțarea cercetării într-un mod particular, 1% din PIB separat, evaluarea universităților de către un mecanism echidistant din străinătate, punerea pe picior de egalitate a tuturor cercetătorilor din România, din universități, din institute de cercetare, din Academia Română pentru remunerarea acestora este diferențiată în momentul de față deși rezultatele, munca se încadrează în același spectru.
Un Pact pentru Educaţie a mai fost semnat şi în 2008 de toate partidele politice. Consorţiul Universitaria mai solicită şi iniţierea programului „Iniţiativa de Excelenţă Academică”. Obiectivul acestuia ar trebui să fie dezvoltarea universităţilor româneşti pe plan internaţional.
Rezoluţia semnată la Timişoara va fi transmisă Ministerului Educaţiei, care nu a avut nici un reprezentant la discuţiile purtate de consorţiu, precum şi partidelor politice şi Guvernului.
Consorţiul Universitaria este format din cele dintre cele mai prestigioase universitaţi din Romania: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara