WWF-România va lansa în 2016 Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine din România
România va avea, de anul viitor, un Catalog Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, un material elaborat şi susţinut de WWF-România, a declarat directorul organizaţiei de mediu, Magor Csibi.
Articol de Carla Chiu, 3 iunie 2015, 18:00
‘Pentru păduri, dincolo de Codul Silvic, am susţinut implementarea adecvată a Regulamentului european privind comerţul cu lemn, am continuat procesul de susţinere a pădurilor în cadrul procesului de certificare forestieră FSC (ca o garanţie a practicilor unui management forestier responsabil) şi, nu în ultimul rând, ducem mai departe identificarea şi cartarea pădurilor virgine (…) Lucrăm la Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, care va fi lansat anul viitor. De asemenea, ne vom implica în elaborarea Strategiei Forestiere Naţionale 2015 – 2020’, a spus şeful WWF-România.
Acesta a menţionat, totodată, că organizaţia pe care o conduce a reuşit să includă în Masterplanul General de Transport al României o serie de menţiuni cu privire la evitarea distrugerii habitatelor.
‘Pentru urşii bruni, ne dorim habitate întinse şi neîntrerupte şi suntem pe drumul cel bun cu securizarea coridoarelor ecologice în Maramureş – acele fâşii verzi esenţiale pentru nevoile de deplasare, hrănire, adăpost şi împerechere. Pentru că vorbim de habitate şi fragmentarea acestora, tot în 2015, am făcut un pas mare, reuşind să includem în Masterplanul de Transport al României criterii de mediu obligatorii, soluţii pentru evitarea distrugerii habitatelor critice prin construcţia de drumuri rutiere sau rute navigabile. De asemenea, râurile de munte au fost în atenţia noastră încă de la începutul anului. Sperăm că anul acesta vom avea ordinul de ministru privind planificarea proiectelor de microhidrocentrale, care va clarifica unele lucruri din legislaţia actuală, mult prea ambiguă şi permisivă în prezent’, a explicat Magor Csibi.
Conform datelor WWF-România, eco-regiunea carpatică găzduieşte, în prezent, 322.000 hectare de păduri virgine, marea majoritate – 250.000 hectare – fiind în România.
Cu toate acestea, doar 18% dintre pădurile virgine din România au statut de protecţie, prin faptul că sunt incluse în arii protejate, iar restul de peste 80% nu au nicio formă de protecţie şi sunt în pericol de a fi distruse în mod legal.
WWF-România şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au încheiat un protocol care prevede stoparea imediată a tăierilor în pădurile virgine, iar prin intermediul unei petiţii online s-au strâns peste 100.000 de semnături pentru această iniţiativă, pe site-ul padurivirgine.ro.
Sursa: Agerpres, foto: padurivirgine.ro