Ambalajele şi produsele ambalate trebuie inscripţionate cu marcaje şi coduri de identificare pentru îmbunătăţirea reciclării deşeurilor
Operatorii economici producători de ambalaje şi/sau produse ambalate vor fi obligaţi să utilizeze un sistem de marcare şi identificare pentru ambalaje în vederea îmbunătăţirii activităţilor de recuperare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje, iar pe de altă parte să utilizeze la fabricarea acestora concentraţii reduse de plumb, cadmiu, mercur şi crom, potrivit proiectului de lege privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, supus dezbaterii publice de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, informează Agerpres.
Articol de Carla Chiu, 10 iunie 2015, 14:30
‘Operatorii economici sunt obligaţi să introducă pe piaţă numai ambalaje la care suma nivelurilor concentraţiilor de plumb, cadmiu, mercur şi crom hexavalent prezente în ambalaj sau în componentele acestuia nu depăşeşte 100 de părţi/milion raportat la greutate. Sunt exceptate (…) ambalajele realizate numai din sticlă cristal cu conţinut de plumb, astfel cum sunt definite în Hotărârea Guvernului nr. 134/2002 privind caracterizarea, clasificarea şi marcarea produselor din sticlă cristal în vederea comercializării acestora, republicată’, se precizează în documentul citat.
De asemenea, operatorii economici producători de ambalaje şi/sau de produse ambalate au obligaţia să utilizeze un sistem de marcare şi identificare pentru ambalaje în vederea îmbunătăţirii activităţilor de recuperare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje, inscripţionarea urmând să se aplice direct pe ambalaj sau pe etichetă, vizibil, lizibil şi durabil, chiar şi în cazul în care ambalajul este deschis.
Actul normativ prevede, totodată, la articolul 10, alineatul 1, că ‘operatorii economici care produc ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să respecte, la fabricarea de ambalaje, cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj (…) astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple’.
Încălcarea dispoziţiilor prevăzute în lege constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi ce pornesc de la 600 lei pentru persoane fizice şi ajung până la 25.000 de lei pentru operatorii economici.
Conform obiectivelor europene, valorificarea sau incinerarea în instalaţii de incinerare cu valorificare de energie trebuie să fie de minimum 60% din greutatea deşeurilor de ambalaje, reciclarea din greutatea totală a materialelor de ambalaj conţinute în deşeurile de ambalaje trebuie să fie de minimum 55%, cu realizarea următoarelor valori minime pentru reciclarea fiecărui tip de material conţinut în deşeurile de ambalaje: 60% din greutate pentru sticlă, 60% din greutate pentru hârtie/carton, 50% din greutate pentru metal, 15% din greutate pentru lemn şi 22,5% din greutate pentru plastic, considerându-se numai materialul reciclat sub formă de plastic.
Data finală până la care cei interesaţi pot transmite sugestii şi opinii pe marginea actului normativ este 10 iunie, inclusiv.
Sursa: Agerpres, foto: greenblue.org