FOTO / AUDIO / Creatorii de costume populare autentice se luptă cu lipsa materialelor și falsurile
Un costum popular înglobează, pe lângă muncă și pricepere, o parte importantă din spiritul poporului pe care îl definește.
Articol de Radio Timișoara, 15 iunie 2015, 16:46
Mai există oameni care cred și în ziua de astăzi în valoarea popular românesc. Liliana și Ionică Ionașcu de la Câlnic, județul Caraș-Severin, au pus bazele unei mici afaceri de familie care se bazează pe costumul național.
Pasiunea Lilianei Ionașcu pentru cusut s-a transformat într-un atelier de confecționare a costumelor populare.
A fost o provocare pentru mine… destul de multă teamă. Multe lucruri nu știam despre costumul popular, nici de aici nici din altă parte, cu toate că îmbrăcasem costum popular, îmbrăcasem până în ’90-’92, purtam destul de des, și eu și sora mea, ii.
Materialele necesare pentru confecționarea costumului popular românesc nu se găsesc cu ușurință întrucât au dispărut fabricile specializate, a dispărut pânza de in, de cânepă, au dispărut gospodăriile. În aceste condiții, achiziția materiei prime devine o adevărată provocare.
Cea mai grea luptă este cea cu kitsch-ul, mărturisește Liliana Ionașcu, aceasta fiind principala dezamăgire.
Ionică Ionașcu și-a sprijinit soția în această întreprindere, iar pasiunea pentru costumul popular l-a determinat să transforme o parte din atelier într-un muzeu în miniatură al portului național.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran: