FOTO / AUDIO “Lada cu zestre” – Gala ediţiei a IX-a, duminică, în Parcul Rozelor
Peste 1600 de participanţi în faza finală a Festivalului concurs “Lada cu zestre”, în acest an. Promovarea valorilor şi specificului local cu raportare la domeniul muzical- coregrafic, al artelor vizuale şi meşteşugurilor străvechi, teatrului popular şi gastronomiei tradiţionale, constituie scopul festivalului – concurs „Lada cu zestre” organizat de Centrul de Cultură şi Artă Timiş în colaborare cu primăriile şi consiliile locale din judeţ. Un proiect finanţat de Consiliul Judeţean Timiş. Ediţia a IX-a a început la mijlocul lunii februarie iar concursul a îmbrăcat forma unui spectacol cu public, fiecare comună alegându-şi singură secţiunile.
Articol de Daniela Bacila, 18 iunie 2015, 10:29 / actualizat: 26 iunie 2015, 13:46
Codruţa Măgurean, responsabil proiect:
Am încercat să ducem acest festival în locaţii care nu sunt recunoscute ca păstrătoare ale tradiţiilor, unde am încercat o revitalizare. Cazul localităţilor Pesac, Giulvăz, Gătaia unde oamenii s-au implicat şi au vrut să arate că se poate întâmpla şi la ei. Acesta este scopul nostru, nu să mergem la cei bogaţi, ci să-i stimulăm pe cei care sunt, fie la început de drum, fie într-un regres. Din cumularea punctajelor am constatat diversitatea participării cu foarte, foarte multe comune care apar în clasamentul nostru final, care nu aveau participare în anii anteriori.
În faza finală a concursului au participat 65 de ansambluri şi formaţii de dansuri, fanfare, coruri şi grupuri vocale, recitatori dialectali şi colecţionari. Ghiroda este desemnată comuna câştigătoare în acest an. Vor fi premiaţi cei mai longevivi dansatori, originalitatea costumelor populare, cel mai promiţător debut, primarii cei mai implicaţi şi multe altele.
În spectacolul de gală ce va avea loc duminică în Parcul Rozelor, începând cu ora 18:00, vor urca pe scenă şi invitaţii speciali, Mariana Anghel, Petrică Miulescu Irimică şi Ghiţă Călţun Brancu.
Ascultaţi un fragment din interviul realizat de Daniela Băcilă cu Codruţa Moldovan, director adjunct CCAJT.
mai multe detalii pe http://www.ccajt.ro