Studiu: Cum au fost influențate prețurile de scăderea TVA la alimente?
Articol de Radio Timișoara, 2 iulie 2015, 18:04
Scăderea Taxei pe Valoare Adăugată la alimente de la începutul lunii trecute s-a resimţit imediat şi a avut efecte asupra vânzărilor. Potrivit unui studiu realizat de compania Nilsen România – de monitorizare şi cercetare a pieţei – în primele două săptămâni ale lunii trecute vânzările au crescut cu aproape 20 de procente faţă de aceaşi perioadă a anului trecut.
Pentru o comparaţie relevantă, studiul a comparat volumul vânzărilor – adică numărul de produse – şi nu încasările din vânzări. Conform aceluiaşi studiu, după reducerea TVA la alimente de la 24 la sută la 9 la sută a dus la o ieftinire a produselor, în medie, cu 11 la sută.
Cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la cafea, carne şi brânză. (Sursa: Radio Romania Actualitati)